ING Groep NV и UniCredit SpA се подготвят да придобият Commerzbank AG, след като разговорите между германската банка и Deutsche Bank се провалиха миналия месец, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Датската банка работи с бутиковата инвестиционна Perella Weinberg Partners, докато италианската с JPMorgan Chase & Co.ING и UniCredit и преди са водили разговори с Commerzbank, но досега не са започвали официална процедура по преговори. И двете банки имат бизнес в Германия, но придобиването на втората най-голяма банка в страната ще има даде по-голям достъп до малките и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката.

UniCredit също поиска Commerzbank

UniCredit също поиска Commerzbank

В момента текат преговори с Deutsche Bank

Пред потенциалният купувач стоят редица пречки на местно ниво. Синдикатите в Commerzbank са твърдо против придобиване от италианска банка, каза Щефан Уитман от синдиката Verdi и представител в борда. "Много кръв ще се лее преди да се слеем с италианците", казва той.

Самата UniCredit не коментира по същество. От друга страна ING обеща да премести централата си от Амстердам във Франкфурт, както и че ще съкрати далеч по-малко служители, отколкото бе прогнозирано при потенциална сделка с Deutsche Bank.

Освен синдикатите, кандидат-купувачите ще трябва да получат и съгласие от правителството, което може да не е съгласно чуждестранна банка да придобие Commerzbank. То притежава 15,5 процента от банката, което го прави най-големият акционер.

Официално: Провал на преговорите между Deutsche Bank и Commerzbank
Обновена

Официално: Провал на преговорите между Deutsche Bank и Commerzbank

Банките официално потвърдиха информацията