Базираният в САЩ холдинг Johnson & Johnson (J&J) подписа споразумение за придобиване на Momenta Pharmaceuticals, биотехнологична компания, която разработва нови методи за лечение на имунно причинени заболявания, за приблизително 6,5 милиарда долара, се казва в съобщение на компанията.

"Johnson & Johnson обявиха днес, че са сключили окончателно споразумение за придобиване на Momenta Pharmaceuticals (Momenta) за приблизително 6,5 милиарда долара", се казва в съобщението на компанията.

Съгласно условията на сделката, одобрена от съветите на директорите на двете компании, Vigor Sub, новосформираното изцяло дъщерно дружество на Johnson & Johnson, отваря тръжна оферта за закупуване на всички намиращи се в обръщение акции на Momenta при цена по 52,5 долара на акция.Изяснява се също, че сливането ще стане възможно най-скоро след затварянето на тръжната оферта и се очаква преди края на тази година.

От Johnson & Johnson очакват сделката да засили подразделението Janssen Pharmaceutical Cos. в разработването на подобни лекарства.

Johnson & Johnson също така ще получат правата за лекарството за хемолитични заболявания при новородени nipocalimab, което наскоро беше включено в програмата на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за лечение на редки детски заболявания.

Бразилските здравни регулатори съобщиха във вторник, че са одобрили експерименталната ваксина срещу новия коронавирус на дъщерна компания на J&J - Janssen Pharmaceutical Cos, за последната фаза на клиничните изпитвания. Това е четвъртата ваксина, която трябва да бъде широко тествана в тежко засегнатата от пандемия страна.

Johnson & Johnson, най-големият производител на медицински продукти в света е основана през 1886г. и включва компаниите Johnson & Johnson Medical, Janssen-Silag, Johnson & Johnson Consumer, Vistacon.