30 опита на китайски компании да придобият американски и европейски компании са се провалили през 2016 година, показват данни от изследване на Baker McKenzie и Rhodium, пише rns.online.

Седем пъти са се увеличи такива неуспешни сделки по сливания и придобивания в сравнение с 2015 година. Като цяло през миналата година са били отменени сделки на стойност 75 милиарда долара, при 10 милиарда долара година по-рано.

В САЩ неосъществените придобивания и сливания с участието на китайски купувачи са на стойност $58,5 милиарда, а в Европа - за $16,3 милиарда.

Експертите обясняват тенденцията основно с два фактора. Първо, регулаторните органи в съответните страни са станали по-внимателни и строги. И второ втвърдява се надзорът върху износа на капитал в самия Китай.

Така например, китайският Комитет по чуждестранните инвестиции блокира придобиването от страна на китайски консорциум на американското поделение на Philips за 3 млрд. долара. А опасенията по отношение реакцията на регулаторните органи накара Fairchild Semiconductor да отклони предложение за купуване от страна China Resources и Hua Capital.

Китайците ставата все по-големи професионалисти в осъществяването на такива сделки, но продавачите дават предпочитание на потенциални купувачи извън азиатския гигант. Главно поради заради въведените там строги ограничения върху движението на капитали, отбелязват анализатори.

На фона на интензивното изтичане на капитали от страната регулаторните органи в Китай се опитват да ограничат "ирационалните" придобивания. И внимателно проучват всяка сделка на стойност над 1 милиард долара, особено нямаща отношение към бизнес профила на компанията, щателно следят всяка трансгранична покупка на земя, хотели, обекти на развлекателната индустрия.

Но въпреки тези тенденции преките инвестиции на Китай в САЩ и Европа през 2016 година са се удвоили, достигайки рекордния обем от 94,2 млрд. долара.