Индонезия и подразделение на южнокорейския технологичен гигиант LG подписаха меморандум за разбирателство по инвестиционна сделка за акумулаторни батерии. Споразумението възлиза на 9,8 милиарда долара, пише Reuters.

Сделката е подписана на 18 декември и включва инвестиции по цялата верига за доставки на електромобили.

LG Energy Solution - подразделение на LG Group, потвърди частично информацията за споразумението, но на този етап не се ангажира с предоставянето на подробности около сделката, включително нейната стойност.

Споразумението прави Индонезия първата страна в света, която интегрира индустрията на електрическите батерии от добива до производството на литиеви батерии за електрически автомобили.

Първата британска "гигафабрика" за батерии се мести

Първата британска "гигафабрика" за батерии се мести

Още един удар по автоамбициите на Уелс

Според ръководителя на борда на Индонезийския инвестиционен координационен съвет - Бахлил Лахадалия, сделката ще обхваща всички нива по веригата - мини, топилни предприятия, прекурсори, катоди, съоръжения за рециклиране и други.

Индонезия има за цел да започне да преработва своите богати доставки на никелови латеритни руди за използване в литиеви батерии като част от стремежа си да се превърне в глобален център за производство и износ на електромобили.

По-рано този месец Индонезия заяви, че американският производител на автомобили Tesla ще изпрати делегации в страната през януари, за да обсъдят потенциални инвестиции във верига за доставки на своите електрически превозни средства.

LG удвоява производството на батерии за Tesla догодина

LG удвоява производството на батерии за Tesla догодина

Освен това самата компания на Мъск ще започне производство