Милиардерът Илон Мъск, който отскоро е най-големият акционер в Twitter предлага да купи социалната мрежа за 43 милиарда долара. Това става ясно от регулаторни документи, представени в четвъртък.

Мъск предложи цена от 54,20 долара за акция в брой, което представлява 54% премия спрямо цената на затваряне на 28 януари и стойност от около 43 милиарда долара. Акциите на социалната мрежа скочиха с 18%.

Мъск може да си позволи да придобие Twitter. В момента активите на милиардера са на стойност 260 милиарда долара според Bloomberg Billionaire's Index. Пазарната оценка на Twitter е около 37 милиарда долара. Мъск подчерта, че ще преразгледа позицията си като акционер в Twitter, ако офертата му бъде отказана.

Още щом стана ясно решението на Мъск да се откаже от членство в борда на директорите на Twitter, анализатори завиха, че това отваря вратата за враждебно придобиване на компанията. Промяната в позицията на шефа на Tesla значи, че вече не е ограничен да притежава само 14,9% от компанията. 

Мъск коментира че това е неговата "най-добра и последна оферта", като подчерта, че Twitter трябва да стане частна компания и да претърпи промени.

След като стана ясно, че е закупил над 9% от акциите, Мъск веднага започна да говори за бъдещи ходове, включително превръщането на централата на Twitter в Сан Франциско в приют за бездомни и добавянето на бутон за редактиране на туитове.

Изпълнителният директор на Tesla е една от най-следените личносто от потребителите в Twitter. Той често публикува мемета и има над 80 милиона последователи.

Акциите на Twitter скочиха с над 13% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след новината за отправената от Мъск оферта. А тя е значително по-висока (с 18,2%) в сравнение с вчерашната цена на затваряне на ниво от $45,85 за акция.

Илон Мъск получи място в борда на директорите на Twitter

Илон Мъск получи място в борда на директорите на Twitter

След като стана най-големият акционер на социалната мрежа

Мъск е наел Morgan Stanley като свой съветник по придобиването на Twitter.