Собственикът на хотелите Novotel - AccorHotels, от които има и два в България, купува конкурентна верига за 2,6 млрд. евро. Става въпрос за компанията FRHI Holdings, която държи три от най-популярните марки в света – Fairmont, Raffles и Swissotel. Тя притежава общо 155 хотела в 34 държави, включително 42 в Северна Америка, пише BBC.

От друга страна освен на Novotel френската верига AccorHotels е собственик и бранда Ibis, който е представен и в България. От компанията коментират, че сделката ще осигури “по-добре балансиран профил” на веригата.

Сред собствениците на FRHI Holdings са Катарския инвестиционен фонд и Кралската компания на Саудитска Арабия. Според готвеното споразумение те трябва да придобият съответно 10,5% и 5,8% от акциите на Accor.

„София хотел Балкан” става част от най-голямата сделка в хотелската индустрия

„София хотел Балкан” става част от най-голямата сделка в хотелската индустрия

Собственикът на столичния хотел Starwood бива придобит от конкурента си Marriott

От своя страна собственикът на хотелите Novotel ще купи общо 46,7 млн. акции на FRHI Holdings, които се изчисляват на общо 1,8 млрд. евро. Останалите 786 млн. евро ще бъдат платени кеш.

У нас Accor държи общо три хотела. Това са петзвездният и четиризвездният Novotel съответно в Пловдив и София, както и Ibis Sofia Airport, който е три звезди и се намира в близост до Летище “София”.

Под шапката на френската верига са още луксозните хотели Sofitel и Pullman, заедно с двата средна класа – Novotel и Mercure, както и по-изгодните Ibis и hotelIF1.