Европейската комисия започва задълбочено разследване на сделката, с която групата PPF продаде телекомите си извън Чехия на базираната в ОАЕ компания e&, става ясно от официално съобщение. Процедурата е в рамките на Регламента за чуждестранните субсидии, като опасението на Брюксел е, че купувачът може да изкриви вътрешния пазар на ЕС с държавна помощ.

Миналия август e& обяви, че ще придобие активите на Yettel в България, Унгария и Сърбия, както и O2 в Словакия за 2,2 млрд. евро, като през последните месеци националните регулатори (включително - у нас) дадоха "зелена светлина". Чакаше се обаче думата на Брюксел.

Брюксел може да провали сделката за Yettel

Брюксел може да провали сделката за Yettel

ЕК се готви за разследване дали купувачът от Емирствата е държавно подпомогнат

В съобщението на ЕК се отбелязва, че "e& е държавно контролиран телекомуникационен оператор" и има достатъчно индикации за държавна помощ. "Предполагаемите субсидии са под формата на неограничена гаранция от ОАЕ и заем от контролирани от ОАЕ банки, които пряко улесняват сделката. Такива субсидии са сред тези, които е най-вероятно да нарушат вътрешния пазар, както е посочено в Регламента за чуждестранните субсидии. Комисията е загрижена, че тези субсидии може да са подобрили капацитета на e& да извърши придобиването, както и конкурентната позиция на слятото предприятие в ЕС занапред, особено чрез подобряване на капацитета му да финансира дейностите си в ЕС при преференциални условия", пишат от ЕК.

Саудитски телеком обмисля закупуването на собственика на Vivacom и Нова телевизия

Саудитски телеком обмисля закупуването на собственика на Vivacom и Нова телевизия

stc Group е започнала предварително проучване на възможностите за придобиване, но до официална оферта може и да не се стигне

Сега в рамките на задълбочено разследване еврокомисията ще трябва да установи дали получената помощ "е позволила на e& да възпре или изпревари други страни, заинтересовани от придобиването, и/или като е позволила на e& изобщо да извърши придобиването". Също така ще трябва да се стигне и до заключение за евентуалните отрицателни ефекти за европейския пазар.

Окончателното решение трябва да стане факт след 90 работни дни, т.е. до 15 октомври 2024 г.