Собственикът на най-голямата софтуерна компания у нас - международната група Paysafe, придобива лидер в дигиталните разплащания на пазарите в Германия, Австрия и Швейцария. Компанията купува конкурентната си viafintech в изцяло парична транзакция, като точната сума не се посочва. Дружеството предлага най-голямата независима платежна инфраструктура на тези три пазара. 

"Основната цел на Paysafe е търговци и потребители да се свързват и осъществяват транзакции безпроблемно, благодарение на водещи за индустрията продукти в сферата на обработването на плащания, дигитални портфейли, онлайн кешови услуги и отворено банкиране. Компанията предлага над 70 платежни метода с повече от 40 валути", посочват от купувача. 

Немското дружество е на пазара от 2011 година, като дейността му е насочена към предлагането на т.нар. концепция за "мобилен банкомат". Тя позволява на потребителите да правят депозити или да теглят пари в брой от своите дигитални банкови сметки в най-близкия магазин, използвайки баркод.

Услугите, които предлага viafintech се използват широко за плащания на сметки и изплащане на кредити, както и за онлайн пазаруване, подкрепяйки милиони потребители в региона, които нямат банкови сметки, или просто предпочитат високо ниво на сигурност при използване на онлайн кешови услуги.

Paysafe излезе отново на фондовия пазар след като слезе от борсата през 2017-а

Собственикът на най-голямата софтуерна компания у нас излезе на борсата. Отново

След сделка за $9 милиарда

"Като част от сделката, екипът на viafintech, включително управляващите директори - Себастиан Зайферт, Ахим Бонш и Андреас Велер, ще се присъединят към разрастващия се екип за онлайн кешови услуги и решения за отворено банкиране в Paysafe, който се ръководи от изпълнителния директор на Paysafe eCash, Удо Мюлер", се казва още в официалното съобщение на Paysafe.

Очаква се сделката да бъде затворена в следващите няколко месеца, като към момента двете организации продължават да работят независимо.

Paysafe е основана през 1996 година, като тя обслужва около 98 милиарда долара транзакции годишно. За компанията работят около 3000 души. Групата има офиси в Северна Америка, Европа и Азия, като в България оперира от 2015 година, след сливането на компаниите Skrill и Optimal Payments, които преди това също имаха дейност в страната.

В момента за компанията тук работят над 1300 души, като наскоро от ръководството ѝ обявиха, че планират да разширят екипа си до 1500 души до края на 2021 година. Пред юни Paysafe отвори офис във Варна, където трябва да заработят 200 служители.

Paysafe отвори офиса си във Варна

Най-голямата софтуерна компания в България отвори втори офис след София

В момента в компанията има 40 отворени позиции за морския град. Плановете са екипът да достигне 200 души