Авиокомпанията Qatar Airways има намерение да купи 25% от московското летище "Внуково". Споразумението за интерес за придобиване (меморандум MOU) ще бъде сключено на 26 март в хода на посещението на емира на Катар в Русия.

Това заяви генералният директор на един от най-големите и бързо развиващи се превозвачи в света - Акбар Ал Бакер, съобщава Интерфакс.

Документ ще бъде подписан в рамките на двудневната визита в Москва на емира на Катар Тамим бен Хамад Ал Тани, който в понеделник трябва да се срещне с руския президент Владимир Путин.

"Надявам се в течение на осем седмици да стигнем до споразумение по детайлите на сделката, след което да подпишем и договор за придобиването", каза шефът на Qatar Airways, цитиран от агенцията.

Акбар Ал Бакер не уточнява сумата и други подробности по сделката.

"Внуково" е едно от трите най-големи московски летища. През 2017-а неговите пасажери са нараснали с 30%, до 18,1 милиона души. 25% от аерогарата принадлежат на държавната агенция "Росимущество", 34,15% — на компанията "Внуково алианс", 15,15% - на "Сильвани", 12,07% - на ЗАО "ВИК", 2,41% — АО "АНК". Последните три компании са под контрола на "Внуково алианс", принадлежащ на председателя на съвета на летището Виталий Ванцев и семейството на ​Андрей Скоч, пише "Ведомости".

През 2016 г., с цел консолидация на дружеството, летищният комплекс "Внуково" бе оценен на 20 милиарда рубли (70 рубли=1 евро, бел. ред.), припомня изданието. Но оценката е била извършена в доста неподходящ момент за а самолетния отрасъл: за първи път от много години имаше спад на пътниците. Трафикът на "Внуково" бе спаднал с 11,8% до 13,9 млн. пасажери годишно.

Кой може да си продаде акциите, засега не е известно, посочва "Ведомости". Съгласно указа на президента за консолидация активите на летището, не по-малко от 25% плюс 1 акция са длъжни да остават в представителя на държавата в собствеността - "Росимущество".

От самото летище на този етап отричат сделката и не дават повече информация, отбелязват днес руските медии.