Футболните надзорните органи на Великобритания се опитват да изяснят крайните собственици на неотдавна придобитите от китайски инвеститори английски футболни клубове, съобщава Bloomberg.

За последните девет месеца китайски инвеститори са вложили в английския футбол над 500 милиона фунта стерлинги (668 милиона долара). За тези средства бяха придобити клубовете „Астън Вила”, „Уест Бромич Албиън” и „Улвърхамптън Уондърърс”, както и дял от „Манчестър Сити”.

Правилата на Висшата лига забранява едни и същи лица да владеят значителни дялове в повече от един клуб (над 10%), за да се избегнат конфликти на интереси и да се предотвратят договорени мачове.

„Висшата лига иска да бъде сигурна, че направените сделки няма да доведат до това, едно лице да контролира повече от един клуб,  включително и инвеститор с държавно участие” заяви през агенцията Маркус Шедболт, юридически съветник по една от посочените придобивания.

Китайци купуват футболен клуб Лийдс Юнайтед 

Китайци купуват футболен клуб Лийдс Юнайтед 

Имат амбиции да го върнат във висшата лига

По данни на Inside World Football, нова придобивка на китайски компании може да стане и „Ливърпул”. Консорциум от инвеститори, начело с китайската Everbright Group и инвестиционната компания PCP Capital Partners се готви да предложи за легендарния футболен клуб 1 милиард фунта стерлинга (1,2 млрд. евро).