Държавната петролна компания на Саудитска Арабия - Saudi Aramco, планира да придобие 20 процента от акциите на южнокорейската нефтопреработвателна компания Hyundai Oilbank. Предполагаемата цена на сделката е 1,6 милиарда долара, съобщава Reuters. 

Агенцията се позовава на заявление на Hyundai Heavy Industries Holdings, според което Saudi Aramcoе е съобщила, че възнамерява да купи от холдинга до 19,9% от акциите в Hyundai Oilbank. На Hyundai Heavy Industries Holdings в момента принадлежат 91,13% от книжата на нефтопреработвателната компания.

Целта на сделката е да увеличи доставките на саудитски петрол за Hyundai Oilbank, най-малкото в момента по обем на мощностите преработвателно предприятие в страната.

Напоследък Saudi Aramco се опитва да инвестира и в други сектори, извън добива на петрол и по-специално в нефтопреработването и петролната химия, на фона на опасенията за спад на търсенето на суровината на глобалния пазар.

Нефтопреработвателните мощности на завода на Hyundai Oilbank в южнокорейското пристанище Daesan представляват 650 хиляди барела петрол на денонощие.