Българската народна банка (БНБ) даде разрешение за прякото придобиване на 99,7 процента от капитала на "Сосиете Женерал Експресбанк" от банка ДСК, става ясно от съобщение на интернет страницата на институцията. Преди сделката да стане факт, "зелена светлина" ще трябва да дадат и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Банка ДСК ще придобие 99,74% от българското подразделение на Société Générale Group, както и от другите местни дъщерни дружества на групата, съобщиха и от OTP Bank Plc. Става въпрос за лизинговата компания Сожелиз България и Сосиете Женерал Факторинг, както и за дяловете на застрахователното дружество Сожелайф България и Регионален фонд за градско развитие (51% собственост на СЖЕБ).

Групата Сосиете Женерал ще остане в България чрез компанията си за оперативен лизинг и управление на автопарк АЛД Аутомотив.

Как ще се промени банковият пазар след сливането на ДСК и "Сосиете Женерал"?

Как ще се промени банковият пазар след сливането на ДСК и "Сосиете Женерал"?

Възможно ли е да има нова най-голяма банкова група в страната

С пазарен дял от близо 6.7%, Сосиете Женерал Експресбанк е седмата по големина на активите банка на българския пазар и като универсална банка е активна както в сегмента на банкиране на дребно, така и в корпоративното банкиране.

Сосиете Женерал Експресбанк има 1 600 служители в България. За миналата година банката има нетна печалба от 109,5 милиона лева и 264,4 милиона лева нетен банков доход. Общият обем на активите ѝ към края на 2017 г. е 7 милиарда лева.

По предварителни изчисления, след края на сделката, ДСК ще изпревари по активи лидера на българския пазар UniCredit Bulbank.