Собственикът на Gucci - компанията Kering, закупува 30% дял в модния гигант Valentino за сумата от €1,7 милиарда в брой. Причината:  Gucci, която е най-голямата марка на компанията, продължава да забавя растежа, съобщава Bloomberg.

Базираната в Париж Kering ще има опцията да закупи останалата част от Valentino от настоящия собственик - катарската Mayhoola, преди края на 2028 година.

Сделката е част от по-широко стратегическо партньорство, което може да доведе до това Mayhoola да стане акционер на Kering, става ясно от съобщения на двете компании.

Припомняме, че през юни Kering се съгласи да купи производителя на парфюми Creed от фондове, контролирани от BlackRock и председателя Хавиер Феран, за да разшири портфолиото си.

Собственикът на Gucci - Kering, плати над $3 милиарда за придобиването на конкурента Creed

Собственикът на Gucci плати над $3 милиарда за придобиването на конкурент, използван от кралски особи

Глобалната продажба на козметика се увеличава с бързи темпове

Темпът, с който компанията осъществява придобивания, показва, че главният изпълнителен директор Франсоа-Анри Пино бърза да намали разликата в растежа с LVMH и други конкуренти на пазара на луксозни стоки.

"Сделката с Valentino ще даде голям положителен ефект при приличен коефициент и е подходяща за ускоряване на растежа по време на преходния период за марката Gucci", соментира анализаторът Дебора Ейткен.

Продажбите на Gucci са се повишили само с 1% през второто тримесечие на сравнима база, съобщиха от компанията в четвъртък. За сравнение, анализатори очакваха 4,2% увеличение.

Kering разчита основно на Gucci за печалбите си. Компанията направи промени в ръководството на марката, за да се опита да възроди нейната привлекателност.