Изглежда SpaceX няма да изгражда свои специални ракетни площадки за изстрелването на космическите кораби Starship. Космическата компания на Илън Мъск е купила две нефтени платформи, разположени в близост до пристанището Браунсвил на Тексас. Те са намират близо до космическия център в Бока Чика, пише Oilprice.

Сделката приключва през юли миналата година и скоро след това Valaris - най-големият оператор на сондажни платформи в света, подава молба за защита от фалит. Купувачът  е дружество с ограничена отговорност на име Lone Star Mineral Development и е регистрирано на Брет Джонсън - главният финансов директор на SpaceX, по информация на CNBC. Цената е по 3,5 милиона долара за всяка от тях.

Платформите са преименувани с на Фобос и Деймос - имената на двата естествени спътника на Марс. По всичко личи, че те ще бъдат преобразувани в плаващи космодруми. Tова решение е много по-евтино в сравнение с ракетните площадки на земя.

Още в края на миналата година се появи информация, че Мъск смята да започне тестовете на следващия прототип на Starship на двете стартови площадки разположени в Бока Чика. От TechCrunch отбелязват, че досега SpaceX е тествал прототипите на Starship на сушата, но имал планове да изгради плаващи площадки в Мексиканския залив. Започналите строителни работи на платформите са забелязани от репортерите на NASASpaceflight, които публикуват и снимки.

По всяка вероятност SpaceX ще продължи да проектира собствени плаващи космодруми, а тези платформи ще се използват за тестове на отделните инженерни решения и за натрупване на предварителни данни за изграждането на собствени съоръжения от подобен род.

През юни 2020 Мъск написа в туит, че SpaceX изгражда плаващи платформи. Starship е основен приоритет за SpaceX. Огромният космически кораб трябва да превозва товари и до 100 пътници на мисии до Луната и Марс.

Според експертни мнения офшорно място за изстрелване на Starship е най-разумно, защото опасната зона от взривове ще е голяма. Като се има предвид и шумът, обектът за изстрелване на сушата е лош избор.