Акционерното дружество СТАДА Арцнаймител АГ (STADA Arzneimittel AG) обяви, че приключва успешно сделката по придобиването на дружеството Валмарк а.с. (Walmark a.s.) от Mid Europa Partners. Това ще дада възможност на STADA значително да разшири глобалното си портфолио от брандирани продукти благодарение на богатата гама от продукти на Валмарк (витамини и минерали, различни продукти за здраве и за грижа за ставите и продукти против настинки и грип).

STADA и Walmark ще създадат печелившо портфолио за Централна Европа, благодарение на стратегията за растеж фокус върху иновациите. "Още повече ще глобализираме целия си бизнес и ще продължим да вървим по пътя към постигане на основната си цел - да станем лидер в областта на продуктите без рецепта и генерични лекарства в Европа", заяви Главният изпълнителен директор на STADA Петер Голдшмидт.

Компанията Walmark е производител на утвърдени и с водещи пазарни позиции брандове (продукти без рецепта) в Централна Европа. Основана през 1990 г. и базирана в Чехия, Walmark е с директно присъствие в девет държави от Европейския съюз, включително Чешка република, Словакия, Полша, Унгария, България, Румъния, Литва, Латвия и Естония, и продава своите продукти в повече от 40 държави в целия свят. Компанията има повече от 540 служители, като близо 150 от тях работят в завода в гр. Тринец в Чехия.

Според управителя на "СТАДА ФАРМА България" ЕООД Деян Лаковски, българския пазар е от голямо значение за STADA GROUP. "С придобиването на Walmark, STADA България ще си осигури място сред първите пет компании на пазара на продукти без рецепта и ще бъде на път да се превърне в една от десетте най-големи фармацевтични компании в нашата страна. С разширеното си портфолио и утвърдените брандове, новото дружество определено ще бъде повече от сбора на отделните си части, като в същото време продължава да изпълнява ангажимента си да предлага висококачествените и достъпни продукти", заяви Лаковски.

"С нетърпение очакваме да присъединим високотехнологичната производствена база на Валмарк в Тринец към глобалната си производствена мрежа. Нещо повече, ние планираме да произвеждаме избрани продукти на STADA в Тринец, като по този начин не само ще се възползваме максимално от наличния експертен опит, но и ще използваме производствения капацитет, за да подпомогнем постоянно растящите продажби ръст на обемите", съобщи Генералният директор по производствените технологии на компанията Мигел Паган Фернандес.