Ирландската AerCap Holdings ще придобие бизнеса си за лизинг на самолети на General Electric в сделка на стойност над 30 млрд. долара, става ясно от изявление на самия американски гигант.

Поделението му, занимаващо се с тази дейност, е GE Capital Aviation Services (GECAS), е една от най-големите компании за лизинг и наем на самолети в света. Сред моделите пътнически летателни апарати, които тя предлага, са такива произведени от Boeing и Airbus.

Придобиването ще се случи срещу 24 млрд. долара в кеш, а след финализирането ѝ AerCap ще трябва да изплати още 1 млрд. долара, също в брой. Освен това General Electric ще получи миноритарен дял в новата компания, възлизащ на 46% от собствеността върху нея.

Целта на General Electric е да се освободи от подразделенията, които не са свързани с основните ѝ дейности. Понастоящем в това число попадат отрасли на енергетиката и възобновяемата енергия, авиацията и здравеопазването, а освобождаването от GECAS е поредната сделка за "разтоварване" на гиганта, сключена под управлението на Лари Кълп, който пое поста на главен изпълнителен директор през 2018 г.

Постъпленията от транзакцията ще се използват за елиминиране на част от дълга на General Electric. За целта ще се използват и част от паричните запаси на компанията.

Сделката между GE и AerCap ще бъде финализирана през третото тримесечие на годината, тъй като тепърва трябва да бъде одобрена от регулаторите. Когато това се случи обаче, дружеството ще има флотилия от над 2 хил. самолета, с което ще се превърне в значително по-голям играч от всяка друга компания в отрасъла.

Придобиването е финансирано от Citi и Goldman Sachs, които са отпуснали на ирландската компания общо 24 млрд. долара.