Ако все още не сте се ориентирали в каква сфера искате да се развивате, не пропускайте да прочетете това, за да не направите грешен избор. Бързо развиващите се технологии до голяма степен изместват човешкия труд, така че в рамките на близките години някои от доста разпространените в момента професии просто ще изчезнат.

Според американското бюро за статистика на пазара на труда до 2022 г. работните места в пощите в САЩ ще се свият с 28%, а близо 140 хил. души ще останат без работа, съобщава Business Insider. От институцията посочват още няколко професии, които ще останат в миналото съвсем скоро. Ето ги и тях:

1.Печатар

Навсякъде по света, а дори и у нас, вестниците и медиите осезаемо клонят все повече към онлайн съдържание. Това и обяснява защо в следващите няколко години работата за печатарите ще намалее значително.

2.Рибар

Намаляването на рибните масиви, модернизирането на оборудването за риболов и нарастващата конкуренция на някои държави-износителки на морски дарове ще изядат хляба на тези хора.

3.Работници на поточни линии

Работниците на поточни линии, особено във фабрики за производство на пластмасови и метални изделия, бързо ще бъдат изместени от новите технологии. Допълнителни трудности за тях ще създаде слабото търсене на произвежданите от тях продукти.

4.Цветар

Статистиката показва, че през последните години хората все по-малко купуват аранжирани букети и кошници с цветя. Ето защо работата на заетите с тази дейност ще намалее значително в следващите години.

5.Туристически агент

Обяснението и тук е лесно. Туристите все повече предпочитат сами да организират своите пътувания с помощта на интернет и на морето от специализирани сайтове. Ето защо търсенето на услугите на туристическите агенти спада сериозно.

6.Репортер

Слабите приходи от рекламодатели в радиото, телевизията и печатните медии ще продължават да свиват пазара и повечето от заетите в него ще трябва да търсят друга реализация.

7. Земеделец

Изглежда проблемите в този сектор не са характерни само за България. В близко бъдеще се очаква заради по-високата цена на земята, както и на семената и необходимите химикали само земеделците с достатъчно солиден капитал да продължат да работят.