Икономика на САЩ нарасна с по-добро от очакваното темпо през второто тримесечие след доста анемичен растеж в началото на годината. Това е благодарение на по-солидно повишение на износа и на по-скромно спрямо предварителните оценки свиване на бизнес инвестиции, показват окончателни данни на Департамента по труда.

Брутният вътрешен продукт, се повиши през второто тримесечие с 1,4% на годишна база при предишна оценка за растеж от 1,1% и средни прогнози на анализаторите за ръст до 1,3 на сто.

Въпреки че икономическият растеж през периода април - юни се ускори спрямо началото на годината, когато БВП нарасна с едва 0,8%, той все още остава далеч под осредненото темпо на растеж от близо 2 на сто, което е в сила от края на американската рецесия в средата на 2009 година.

Потребителските разходи, които са основен двигател на икономиката, се повишиха през второто тримесечие с 4,3% след техен слаб растеж с 1,6% в началото на годината. Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика. Повишението на потребителските разходи с 4,3% е най-доброто от края на 2014-а година.

Бизнес инвестициите през второто тримесечие остават слаби, но не колкото предишната оценка на Департамента по труда. Според последния доклад, те се свиват през периода април - юни с 9,5 млрд. долара вместо с 12,4 млрд. долара, докато инвестициите в оборудване се понижиха с 2,1% при предишна оценка за спад с цели 8,4 на сто.

В същото време износът нарасна през второто тримесечие с 1,8% при предходна оценка за повишение с 1,2%, докато вносът се повиши с едва 0,2%, вместо с 0,3%, което означава, че по-малкият търговски дефицит е спомогнал за възходяща ревизия на данните за БВП, информира bnr.bg.