Аржентина наложи валутен контрол върху песото в опит да стабилизира пазарите, след като страната е изправена пред задълбочаваща се финансова криза.

Правителството ще ограничи купуването на чуждестранна валута след резкия спад на песото.

Фирмите ще трябва да търсят разрешение от централната банка на страната, за да продават песо, да купуват чуждестранна валута и да извършват преводи в чужбина.

Аржентина също така ще опита да отложи плащанията на дълга си към Международния валутен фонд (МВФ) с цел по-бързо излизане от кризата, пише BBC.

В официален бюлетин, публикуван в неделя, правителството на страната заяви, че е необходимо да се приемат "редица извънредни мерки за осигуряване на нормалното функциониране на икономиката, както и за поддържане на нивото на активност, заетост и защита на потребителите".

В съобщение централната банка пък посочва, че мерките целят "поддържане на валутната стабилност".

Гражданите на държавата ще могат да продължат да купуват щатски долари. Те обаче ще трябва да търсят разрешение, ако желаят да закупят повече от 10 000 долара в рамките на месец.

В Аржентина бизнесът прави всичко, за да намали разходите си - но не уволнява

В Аржентина бизнесът прави всичко, за да намали разходите си - но не уволнява

Един от най-необичайните моменти в аржентинската криза е запазването на работни места

Аржентина се бори с финансова криза, която се изостри, след като предварителните избори поставиха президента на страната Маурисио Макри от губещата страна.

Причината за неговата загуба е, че много от аржентинците са разочаровани, защото той не успя да спази обещанието си да изправи икономиката на страната на крака - инфлацията продължава да бъде повече от 40% годишно. В същото време мерките за икономии, които бяха въведени от правителството му, ядосаха много хора. Други граждани обаче се притесняват, че евентуална победа на главния му опонент Кристина Фернандес ще върне популизма в политиката на държавата.

След предварителните избори аржентинското песо падна с 35% в рамките само на три дни.

Макри беше избран през 2015 година с обещания да засили икономиката на страната с редица либерални икономически реформи. Аржентина обаче остава в дълбока рецесия.

Икономиката на южноамериканската страна се сви с 5,8% през първото тримесечие на 2019 година. Три милиона души изпаднаха в бедност само в рамките на последната година.

Миналата седмица стана ясно, че ще се предприемат мерки за преструктурирането на дълга на страната към МВФ чрез удължаване на падежа, което да даде малко повече време на Аржентина да върне дълга си.

В същото време рейтинговите агенции, включително Standard & Poor's и Fitch, възприеха този ход като неизпълнение на задълженията на страната и понижиха кредитния ѝ рейтинг.

Икономиката на Аржентина се сви с 4,2%

Икономиката на Аржентина се сви с 4,2%

Износът пък намаля с 14%