През зимата може да има удвояване и утрояване на цената на зърното, ако Европа не предприеме единни действия. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев при откриването на Софийски икономически форум III. Той уточни, че към момента Русия не изнася зърно, а Украйна пък не може да го изнася, защото пристанищата й са блокирани, а транспортът по суша е с ограничен капацитет. Русия е най-големият износител на пшеница в света.

Повечето количества от зърно вече са изкупени от Китай, защото те са предложили най-високата цена, посочи Василев. Държавите, които имат най-голяма нужда от зърно - тези в Северна Африка, ще получат много малки количества или изобщо няма да ги получат. Това от своя страна означава, че може да се очаква голяма мигрантска вълна от тези държави към Европа, смята финансовият министър.

По думите му, ако Европа не задейства пазарните механизми да се помогне на бедните държави да се сдобият със зърно, може да се очаква масово завишаване на цените на храните в Европа. Предприемането на единни действия от страна на Европа означава да се задейства член 15, за да се задържи европейският пазар и всичкият износ, извън Европа, да бъде контролиран.

Така износът на зърно няма да отива към тези, които предложат най-висока цена, а към тези, които имат най-голяма нужда от зърно. По този начин ще се избегне хуманитарната криза и катастрофа, смята Василев.

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Повишаващите се цени предупреждават за рискове от глад в част от страните по света

Ще има и други проблеми, които ще се появят в близко бъдеще. Те ще бъдат свързани с недостиг на строителни материали, както и на редки метали, прогнозира вицепремиерът.

Според Асен Василев, в близко бъдеще превозите на товари през Черно море ще бъдат висорискови.

Василев коментира още, че в средносрочен план трябва да се подобри свързаността между Гърция, България, Румъния и Полша, като се изградят необходимите газопроводи, пътища, железопътни линии, за да може да се предвижват по-бързо суровините и стоките.