Икономиките на България, Гърция и Словения се оказват най-устойчиви на външни финансови шокове сред страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ). Това пише SeeNews, цитирайки данните от базираната в Берлин агенция Scope Ratings, която е изготвила годишен доклад за външна уязвимост и устойчивост на страните от региона. На другия край на класацията застават Северна Македония и Албания, които са най-уязвими откъм външни рискове сред страните в региона.

Всеки втори българин е против приемането на еврото

Всеки втори българин е против приемането на еврото

Това сочи проучване на агенция "Тренд"

"Представянето на страните от Югоизточна Европа в нашата последна класация за външен риск е смесено. Като цяло относително слабата устойчивост на външния сектор на региона оказва влияние върху цялостното представяне през 2021-а година, особено в страни като Хърватия и Румъния. Въпреки това, има изключения като Словения, които се представят силно", пише в доклада.

"България отбелязва силни резултати по една от двете основни оси в проучването. Външната уязвимост - поради излишъци по текущата сметка и ограничената волатилност на лева", заявиха за SeeNews Левон Камерян и Денис Шен, които са съавтори на доклада.

Рискът на България и Хърватия относно външната устойчивост обаче е намалял след успешното им влизане в ERM II през 2020-а година.

"Важен фактор, подкрепящ класирането на България и Хърватия, е съответното им влизане в ERM II и очакваното приемане на еврото, което значително ще намали валутния риск", комнтират още съовторите на годишния доклад.

Румъния измести България от първото място по бедност в ЕС

Румъния измести България от първото място по бедност в ЕС

Южната ни съседка Гърция също е в топ 3

Икономиката на Румъния е отслабнала най-вече заради значителни дефицити по текущата сметка на платежния баланс, които се покриват предимно чрез приток, създаващ дългове.

Швейцария, Малта и Япония са водещите страни, които са най-устойчиви откъм външни финансови шокове в класацията, обхващаща 95 държави в света. На другия край на класацията се намират Ливан, Замбия и Ангола.

"Много икономики се борят да се възстановят от шока на Covid-19. Нарастващите енергийни разходи и затрудненията във веригата за доставки помагат за нарастването на инфлацията", допълват Камерян и Шен.

Инфлацията в България се ускори до 4,8%. Кое с колко поскъпва?

Инфлацията в България се ускори до 4,8%. Кое с колко поскъпва?

По данни на Националния статистически институт