България не може да стои твърде дълго в настоятаща ситуация, а най-спешната стъпка, която правителството трябва да предприеме, е да начертае план за отваряне на икономиката, предупреди пред камерата на Money.bg по Bulgaria ON AIR икономистът и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

Той припомни още, че възстановяването на родната икономика е тясно свързано и с отварянето на стопанството в Европейския съюз. "България е малка, отворена икономика, дълбоко интегрирана в европейската търговска система, което значи, че нашето възстановяваване е свързано с това на Европейския съз. Докато там няма възстановяване, трудно ще има и тук", каза Панчев.

Към момента официалните щети са около 80 хил. нови безработни, а прогнозата е за между 8 и 10% безработица. Подобна прогноза обаче е трудна, тъй като всичко зависи от мерките на правителството. Прогнозите за икономиката са за спад от поне 7 процента през 2020 г. Министерство на финансите предвиди 3% спад в "най-тежкия сценарий". "Всичко зависи от това кога ще приключи извънредното положение и кога икономиката ще започне да се отваря", посочи той. И прогнозира, че дори и да има отваряне през май, "вероятно ще имаме второ затваряне на страната след септември или октомври".

Икономистът предупреди още да не се надяваме на бързо възстановяване след отхлабването на ограничителните мерки. "Доста скептичен съм към такава идея, V-образното възстановяване е мираж вече", смята той. И посочи, че всеки ден, в който стопанството е затворено, означава, че резервите на бизнес и домакинства биват унищожавани. "Това води до ситуация, в която дори и да имат желание да потребяват, те няма да имат с какво".

Японският сценарий

"Повече ме притесняват щетите, които правителствата ще нанесат, опитвайки се да се справят с пандемията", каза още Панчев. "В края на 2019 г. видяхме една Европа, която вече бе задъхана от своя дълг. В последното тримесечие на 2019 г. Германия се клатушкаше на ръба на техническа рецесия - Европа не растеше дори преди Covid-19", припомни той.

Панчев посочи, че към момента единствените мерки, които правителствата взимат, включват взимането на нов дълг. "Ситуацията след преминаването на пандемията ще бъде същата, като в края на 2019 г., но по-тежка. Виждането ми за бъдещето е по-лоша версия на т. нар. Японски сценарий, който включва стангация и около нулев растеж", посочи той. И избори няколко държави, сред които Италия, Португалия и Испания, които ще имат тежки проблеми с дълга.

Той припомни, че трупането на дълг създава бъдещи разходи, които сами по себе си парализират растежа. В крайна сметка, това може да доведе до стагнация в дългосрочен план, допълнена от инфлация - едно от най-тежките състояния, в които може да се намира икономиката.

За тези, които имат спестявания в момента, Панчев посочи, че златото засега се държи според учебникарската логика и се доказва, като най-добрият актив при криза.

"Левът е в много добра позиция, ако се погледна на спот пазарите, той е един от най-малко обезценените спрямо долара, например", посочи още той.