България ще трябва да вложи значителни финансови ресурси, за да модернизира своето военно оборудване и професионална армия, за да отговори на стандартите на НАТО, пише в своя статия агенция "Ройтерс".

България ще трябва да закупи четири нови морски корвети, 60 тежковъоръжени военни транспортни средства и над 20 изтребителя през следващите няколко години, за да може да изпълнява своите чуждестранни мисии успешно.

Това е заявил пред „Ройтерс" министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Според него страната ни трябва да реши до края на април, кога и как ще бъдат извършени всичките военни придобивки, тъй като бюджетът на министерството е вече доста „раздут". Близнаков е заявил, че покупката на морските бойни корвети и транспортните средства ще бъдат с приоритет за правителството.

Към момента България е поръчала 18 нови хеликоптера на стойност 358 млн. евро в сделка с европейския производител на военна техника Eurocopter, който е част от промишления гигант EADS. Страната ни ще получи също така и 5 нови транспортни самолета от италианската компания Finmeccanica за сумата от 91 млн. евро.

България разполага с дългосрочно споразумение с DaimlerCrysler, с което се урежда доставката на транспортни средства за професионалната ни армия, което е със срок до 2020 г.

„Всички тези сделки изцеждат бюджета на министерството до 2011 г., затова ни е нужно удобрението на правителството за бъдещи нови покупки", е заявил още Близнаков.

Припомняме, че предишния кабинет избра френската компания Armaris, контролираната от производителя на кораби DCN, за покупката на 4 военни корвети на стойност 700 млн. евро. Към момента преговорите по сделката са в своята заключителна фаза, като са били подробно обсъдени по време на посещението на френския министър председател у нас Доминик дьо Вилпен.

Все още правителството обаче не е решило окончателно как да процедира със спечелилия търга френски корабостроител, но едно е ясно, че България ще се нуждае поне от един кораб до 2010 г., е заявил министър Близнаков.

Той е казал още, че София може да стартира търг през 2008 г. за поръчка на бойни изтребители на стойност 800 млн. евро, интерес към които отсега проявяват производители като Boeing, Lockheed Martin и Saab.

България ще търси също така и дългосрочен договор през тази година за покупката на 60 нови въоръжени транспортни средства, които се очаква да струват близо 50 млн. евро.