С указ на президента Александър Лукашенко Беларус легализира Bitcoin и останалите криптовалути.

Постановлението узаконява първоначалните монетни предлагания и транзакции в криптовалути, включително обмяната им за традиционни валути на белоруските борси, а всички сделки ще бъдат освободени от данъци за следващите 5 години.

Мярката е израз на стремежа на властите за стимулиране на растежа в частния сектор и привличането на чужди инвестиции чрез либерализиране на части от икономиката.

Указът има за цел да привлече предприемачи, работещи с цифрови валути, които преместват бизнеса си на места, които са по-приветливи към криптовалутите, тъй като се сблъскват със засилващия се контрол от страна на регулаторите за набиране на средства в цифрова валута, известни като първоначални монетни предлагания.

"Всички умни и интелигентни хора знаят какво е стабилност и ред. Всички се опитват да стигнат до брега. Ние сме готови да създадем док и дори пристанище", заяви Лукашенко по повод регулацията на криптовалутите по-рано този месец.

Притисната между Русия и Европейския съюз, бившата съветска република все още е доминирана от държава, обременена от бюрокрацията и неефективни държавни предприятия. Тя е силно зависима и от руските пари и субсидии.

Но бившият управител на колективно земеделско предприятие Лукашенко, който някога наречен интернет "боклук", проведе редица реформи за подобряване на бизнес климата и оздравяване на икономиката след рецесията през 2015 и 2016 г.

Перспективен IT сектор

Беларус е разработила някои световно признати IT марки, опровергавайки образа на страна, заседнала в съветската ера. 

Десетки софтуерни компании работят във високотехнологичния ИТ парк в Минск, включително EPAM Systems, основани от двама беларуски инженери в САЩ през 1993 г. Беларуски софтуерни инженери стоят зад разработката на приложението за комуникация Viber и популярната видео игра World of Tanks.

"Указът е пробив за Беларус. Той дава възможност на индустрията да направи скок напред в развитието си и позволява на чуждестранния капитал да дойде в Беларус и да работи в комфортни условия", каза пред Reuters Антон Мияшев, ръководител на офиса на Microsoft в Беларус.

Виктор Прокопeня, виден инвеститор в белоруския ИТ сектор, заяви пред Reuters, че законодателството и други мерки показват, че правителството напълно подкрепя индустрията.

Указът позволява на местните IT компании да работят отчасти по английското право - бонус за потенциалните чуждестранни инвеститори, които трудно биха се справили с беларуската правна система.

"Редовно сме изправени пред правни проблеми. Когато западна компания купува беларуска компания, тя се опитва да структурира сделката извън Беларус", каза Денис Алеников, старши партньор в частна адвокатска кантора Алеников и съдружници в Минск и основен автор на президентския указ.

"Инвеститорите не искат да се занимават с белоруското законодателство", каза той пред Reuters.