Предварителният съставен индекс на мениджърските поръчки в еврозоната се понижи отново през, сочи последната публикация на IHS Markit. Той е надолу до 50,1 пункта през септември, което е най-ниската му стойност за последните три месеца, като в края на август той беше 51,9 пункта.

При останалите подиндекси се наблюдава покачване единствено при продукцията в производството, който расте с 0,8 пункта до 56,8 пункта, което е и най-високата му стойност за последните почти две години и половина, сочат още предварителните данни и индексът на мениджърските поръчки в производството - 53,7 пункта през септември спрямо 51,7 пункта през август, което е двугодишен връх.

Германското производство губи темпове, дори при ръста на поръчките за износ

Германското производство губи темпове, дори при ръста на поръчките за износ

Търсенето се е увеличило с 2,8% на фона на спад от почти 30% месец по-рано

Индексът на мениджърските поръчки в сектора на услугите спада драстично - до 47,6 пункта в сравнение с 50,5 пункта към края на миналия месец. Това означава, че според предварителните данни отрасълът, който е изключително важен за еврозоната, отново се намира в територията на контракцията.

Така всъщност покачването в производството, чийто ръст беше следствие от динамиките в Германия, беше "компенсирано" от свиването на услугите. Същевременно във валутния съюз продължава да се наблюдава нетен спад на работните места, за седми пореден месец. Резултатът от тези динамики е удар върху възстановяването на еврозоната.

"След като индексът рязко нарасна през юли и в значително по-малка степен през август, индексът на мениджърските поръчки показва почти нулев растеж към края на третото тримесечие, тъй като нарастващия брой на заразените от коронавирус доведоха до възстановяване на част от мерките за социално дистанциране, което сви търсенето, особено в силно зависимите от услугите страни", посочват от IHS Markit в доклада си.

 Производството на петрол в САЩ ще падне повече от очакваното през 2020-а

Производството на петрол в САЩ ще падне повече от очакваното през 2020-а

То ще спадне средно с 990 000 барела на ден според Администрацията за енергийна информация

И докато най-голямата икономика във валутния съюз бележи покачване на производството, Франция, която е второто по размер стопанство, отново е изправи пред понижаване на индексите на мениджърските поръчки - първото за последните четири месеца.

Положителната новина е, че за седми пореден месец се наблюдава понижение на цените на стоките и услугите в рамките на еврозоната, при това с най-бързия темп от месец юли насам. Тенденцията идва на фона на покачващите се цени на суровините обаче, което означава, че намаленията за крайните потребители и B2B контрагентите едва ли ще продължат още дълго.