Автомобилното производство във Великобритания върви надолу през последните месеци. Нещата обаче могат да изглеждат още по-зле след Брекзит, като прогнозите са за свиване на продукцията до едва 1 милион автомобила през 2020-а или наполовина на досегашната.

През октомври производството в индустрията се е свило с 4%, показват данните на UK Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). Това бележи 16-ти пореден месец на намаление.

"Поредният месец на спад е особено притеснителен знак за сектора", посочва ръководителят на SMMT Майк Хоус, цитиран от CNN Business. "Нашата глобална конкурентоспособност е засегната", допълва той.

Натискът върху индустрията е още по-голям заради Брекзит. Това е и причината за последните три години сигналите, идващи от нея, да не изглеждат обнадеждаващо. Излизането от ЕС пък ще направи ситуацията за Великобритания още по-трудна, тъй като именно към страните членки е насочен 57% от износа на коли на Острова.

Според изчисленията на SMMT излизането от съюза без сделка е най-лошият сценарий, който ще свие производството на Острова до едва 1 милион броя до 2024 година.

"Вместо да произведем 2 милиона коли през 2020 година при най-лошият сценарий обемът ще се свие наполовина до едва 1 милион", казва Хоус.

От началото на годината продукцията на сектора е с 14% спрямо 2018 година. От друга страна в световен мащаб производството е с около 4% надолу за 2019 година.