Бумът в икономиката на Дания може да бъде заменен от свиване до 10% през тази година, след като огнището на коронавирус удари икономиката навсякъде, съобщи централната банка на страната, пише Reuters.

Според банката, която по-рано прогнозира 1,5% ръст на БВП през 2020 г., силните публични финанси поставят Дания в благоприятно положение, за да се възстанови икономиката.

Последната прогноза е по-песимистична от тази на икономистите в най-големите банки в страната, тъй като централната банка предупреждава, че икономиката, ориентирана към износ, ще продължи да страда от слабо търсене от чужбина, дори след като датското общество се "отвори" отново.

"Бумът в датската икономика рязко приключи в началото на 2020 г.", се казва в съобщение на централната банка.

В зависимост от сериозността и продължителността на кризата, икономиката може да се свие между 3% и 10% през тази година, като основният й сценарий предвижда свиване от 5%, каза той.

За сравнение икономистите от Danske Bank и Nordea казват, че очакват датската икономика да се свие съответно 2,5% и 3% през 2020.

Северната страна отчете 90 смъртни случаи, свързани с коронавирус, но броят на пациентите с коронавирус в болници падна във първи път във вторник.

ОИСР: Възстановяването от епидемията ще отнеме години

ОИСР: Възстановяването от епидемията ще отнеме години

Шокът от Covid-19 нанесе повече щети от финансовата криза и 9/11

Премиерът на страната Мете Фредериксен заяви в понеделник, че правителството може постепенно да премахне блокирането след Великден, ако броят на случаите с коронавирус остане стабилен.

Правителството обяви пакети за икономическа помощ за бизнеса, което ще струва на държавата над 60 милиарда датски крони (8,8 милиарда долара).

Централната банка прогнозира, че една трета от частните работни места в Дания ще бъдат засегнати от мерките против разпространението.

Неизбежна рецесия грози най-голямата икономика в Европа

Неизбежна рецесия грози най-голямата икономика в Европа

Производството в Германия може да се с над 5% през годината

С публичния дълг около 33% от БВП, много по-нисък от средния за ОИСР, Дания има възможност да финансира подкрепа за бизнеса си.