Преминаването към по-либерална парична политика в еврозоната, която предполага разширено емитиране на пари, необезпечени с активи, противоречи на договорните основи на валутния съюз.

Това посочва днес ръководителят на Бундесбанк (Bundesbank), централната банка на Германия, Йенс Вайдман, съобщава БТА.

"Централните банки на еврозоната вече направиха много за стабилизиране на европейската финансова система. Предложенията за преминаване към пряко финансиране на банките от Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче излизат извън мандата на институцията и изискват приемане на съответните решения за използване на парите на данъкоплатците от националните парламенти", пише Вайдман в авторска статия в британския The Financial Times.

Ръководителят на Бундесбанк отбелязва, че неограниченото предлагане на кредити от централните банки на страните от еврозоната няма да доведе до подобряване на ситуацията, а само ще влоши положението. "Твърде либералната парична политика създава условия за нова и по-дълбока криза", отбелязва той.

Според Вайдман сегашната дългова криза може да бъде преодоляна само чрез отстраняване на макроикономическите дисбаланси и недопустимите дефицити в държавните разходи на редица страни от валутния съюз.