Chevron прояви интерес за участие в проекта на нефтопровода Бургас-Александруполис. Това стана ясно от проведената среща на министър Румен Овчаров с вицепрезидентите на компанията Джей Преър и Джон Макдонълд.

Chevron прояви интерес и към проекта за изграждането на регионален приемен (регазификационен) терминал за втечнен природен газ на българското Черноморско крайбрежие.

По време на работното си посещение в САЩ министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров проведе поредица срещи с представители на правителствени институции, неправителствени и финансови организации в столицата на щата Калифорния, Сакраменто и Силиконовата долина.

Възможността за подписване на двустранен меморандум между Комисията по енергетика на щата Калифорния и Министерство на икономиката и енергетиката на Р България беше обсъдено на среща с Джеймс Бойд, комисар по енергетика.

Интерес към опита на България в търговията с вредни емисии прояви Вицегубернатора на Калифорния Джон Гарименди. В срещата участва и Синди Харен Хорн, обявена през 2006 г. за „Жена на годината на щата Калифорния" за проекта за ранно диагностициране на патогенни организми. Г-жа Хорн предложи на министър Овчаров български лаборатории да бъдат включени в международната мрежа от изследователски центрове.

Двустранните бизнес отношения в областта на енергетиката, ИТ сектора, отбранителната промишленост и инвестиционния климат в България бяха в центъра на разговорите с Бари Седлик, и.д. секретар на Департамента по бизнес и транспорт, и Сюзън Стърлинг, вицепрезидент на Калифорнийската търговска палата. Американските домакини предложиха България да участва в програми за обучение в международен бизнес на малки и средни предприятия.

В централата на Cisco министър Румен Овчаров се срещна с Робърт Лойд, вицепрезидент Северна Америка, с Хилтон Романски, директор инвестиции и с Лаура Ипсен, вицепрезидент връзки с правителство.

Домакините запознаха министъра с плановете си компанията да създаде фонд, който ще инвестира в малки и средни предприятия от ИТ сектора в Централа и Източна Европа, включително и в България. Демонстрирана бе най-новата система за видео-конферентна връзка и възможностите за нейното приложение в държавната администрация. Cisco представи своя опит в изграждането и интегрирането на информационни мрежи за енергийни компании