От началото на годината производството на медта нарасна, тъй като металът намира широко приложение в потребителската електроника и медицинското оборудване, включително и поради антисептичните си свойства. Това доведе до изстрелване с 50% - от 4774 долара на 23 март до 6370 долара за тон днес.

Тази стойност обаче е твърде завишена и ще претърпи корекция надолу. "Медта се движи над фундамента си", каза ръководителят на поделението за стоки на Commerzbank Ойген Вайнберг, допълвайки, че според него цената ще се понижи с до 15%, предаде Zero Hedge.

Медта записа най-бързото си възстановяване от години

Медта записа най-бързото си възстановяване от години

Металът е смятан за барометър за световната икономика

Причината е, че увеличаването на суровината, в комбинация със спада на търсенето през последните няколко седмици, е създало свръхпредлагане на глобалните пазари. Освен това, както и на фондовите пазари, и новонапечатаните от централните банки пари са подпомогнали по изкуствен начин търсенето на метала.

Друг причинител на ценовите динамики е Китай, който увеличи покупките си от чужбина заради поскъпването на медта на Шанхайската стокова борса спрямо Лондонската стокова борса. Но арбитражът между тези цени вече е отстранен, което означава, че вносът на суровината от страна на втората най-голяма икономика на света ще се понижи.

Това допълнително ще окаже натиск върху стойността на медта през третото тримесечие. А освен международната търговия, икономиката през периода може да се възстанови значително по-бавно, отколкото предварително се очакваше, което също би могло да се отрази неблагоприятно върху метала.

България като производител на мед може да се превърне в голям печеливш от пандемията

България като производител на мед може да се превърне в голям печеливш от пандемията

Ние вече сме вторият най-голям износител на метала в света, а търсенето му само ще расте, посочва експертът