100-те най-богати американци може да плащат солиден данък върху богатството. Това беше предложено от сенатора-демократ Елизабет Уорън вчера. Според изчисления това би им струвало общо над 78 милиарда долара от личните им състояния, пише Bloomberg.

Законопроектът, засягащ милионерите, ще изисква домакинствата с нетна стойност на богатството от над 50 милиона щатски долара да плащат 2% данък върху богатството си годишно, като се предвижда и допълнителен данък от 1% за тези, чиито богатства надхвърлят 1 милиард долара. Предложението на Уорън е малко вероятно да бъде прието.

Но ако все пак влезе в сила, най-богатият човек на света Джеф Безос ще бъде подложен на допълнителни данъци в размер на най-малко 5,4 милиарда долара през 2021 г., а Илън Мъск ще плати 5,2 милиарда. долара според Bloomberg. На Бил Гейтс ще му струва допълнителни 4 милиарда долара, а Марк Зукърбърг ще трябва да плаща над 2,9 милиарда долара.

През 2020 г. най-богатите 100 американци са забогатели с още 598 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Някои демократи в Конгреса не подкрепят данъка върху богатството. Критиците твърдят, че би било трудно да се администрира и в крайна сметка ще бъде обявен за противоконституционен от Върховния съд, доминиран от консерватори.

Още миналата година се заговори за подобна "мярка". "Който е успял да се изкачи до върха, може спокойно да плаща по-висок данък, за да имат и всички останали шанс", заяви Уорън тя по време на предизборно събитие в началото на декември, цитирана от Deutsche Welle.

Експерти прогнозират, че засегнато ще бъде не само личното богатство на най-богатите хора в Америка. Финансовите пазари също ще пострадат. Пол Тюдор Джоунс, мениджър на хедж фонд, прогнозира истински срив на борсите. Според него, ако Елизабет Уорън бъде избрана, борсовите курсове ще се сринат с 25 и повече процента за една година.