Нарастващото напрежение между Канада и Китай след ареста на финансовия директор на Huawei Technologies накара някои износители да се страхуват, че могат да бъдат на прицел, ако азиатската държава реши да наложи ответни мерки.

Китай е един от най-големите купувачи на канадски селскостопански продукти - от маслодайни семена до иглолистна дървесина и е растящ пазар за канадските банки, застрахователи и производители на луксозни стоки.

Ескалиращото напрежение предизвика тревога, че някои компании може да изпитат сериозни трудности на пазарите си, след като китайците заплашиха с "тежки последици" след задържането на Мън Уанджоу от канадските власти по искане на САЩ, пише Bloomberg.

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Уанджоу Менг е разследвана от САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран

Макар тя да бе освободена под гаранция, контраразузнаването на Китай задържа бившия канадски дипломат Майкъл Ковриг, а друг канадец - Майкъл Спейвър е разследван като заплаха за националната сигурност.

"Всички в селскостопанския сектор се притесняват, че може да има някакви ответни мерки, а отмъщението може да включва и рапицата", казва пред Bloomberg Нийл Таунсенд, старши анализатор във FarmLink Marketing Solutions в Уинипег, Манитоба.

През изминалата година Канада изнесе в Китай стоки на стойност 21.8 млрд. канадски долара (16.3 млрд. щатски долара), над половината от които са селскостопански продукти или природни ресурси. Пекин е най-големият купувач на канадска рапица, маслодайна култура, използвана във всичко, от дресинг за салати до пържени картофи и може да бъде уязвима за търговски действия, каза Таунсенд.

Канада изнася основно суровини за Китай

Канада изнася основно суровини за Китай

Канадските доставки на рапица в Китай нарастват с 6.8% между август и октомври, според официални данни. Канада успява да спечели и по-голям дял от пазара на пшеница и соя в азиатската държава, възползвайки се от търговския сблъсък междъ Пекин и Вашингтон.

Доставките на соя почти се удвояват до 1 милион тона между август и октомври, докато износът на пшеница се увеличава с 97% до 397 200 тона, според данни на Канадската комисия по зърното.

"Това е ситуация, която наблюдаваме внимателно, тъй като политическата обстановка е непредсказуема и може да има значителни отрицателни последици", каза Кам Дал, президент на Cereals Canada, индустриална група, в която членуват големите търговци на зърно Richardson International, Cargill и дъщерната компания на Glencore - Viterra.

Пускането под домашен арест на Мън в очакване на възможната екстрадиция може малко да успокои нажежените отношения между двете страни, смята Рон Дейвидсън, изпълнителен директор на базираната в Отава индустриална група Soy Canada.

Драмата засега не оказва влияние върху търговията със соя, а канадският износ за Китай се очаква да достигне рекордните над 2 млн. тона през тази година, тъй като Пекин търси алтернативни източници на доставките от САЩ.

Важен пазар на дървесина

Китай е вторият по големина купувач на продукти от иглолистна дървесина, а компаниите разглеждат азиатския пазар като все по-подходяща дестинация за доставки в контекста на продължаващия спор за иглолистната дървесина между Канада и САЩ.

През тази седмица Министерството на горите в Британска Колумбия преустанови дейността на китайската си търговска мисия за износ на дървесина заради сложната ситуация с Huawei. Но базираната във Ванкувър Canfor реши да продължи с китайската част от търговската си мисия.

"Все още има голямо търсене на канадска дървесина в Китай. Държавните служители на Британска Колумбия се се оттеглиха от търговската мисия, но ръководствата на компаниите за дървесина продължиха", казва Кевин Мейсън, изпълнителен директор на базираната в Ванкувър ERA Forest Products Research.

Част от най-големите канадски банки и застрахователи имат бизнес в Китай като някои търговски връзки са факт от 200 години. Bank of Montreal държи 28% дял в китайски паричен мениджър, а Bank of Nova Scotia също има операции в азиатската страна.

Най-големият застраховател в Канада Manulife Financial работи в континентален Китай от 1897 г. насам, а Sun Life Financial има дял от 25% в Sun Life Everbright, в партньорство с China Everbright Group.

"Продължаваме да следим внимателно ситуацията, но не прилагаме официални ограничения за пътуване или други промени", казва говорителят на Sun Life Саймън Таунсенд.