Когато много работници казват на шефовете си, да вземат тази работа и да я..., значи пазара на труда трябва да се справя доста добре.

За шести пореден месец броят на американците, които напускат работата си, е повече от два пъти по-голям от блоят на уволнените, показват нови данни на правителството за октомври.

Около 2,1 работници напускаха през октомври за всеки един служител, чиято работа беше прекратена, според последния доклад на Отдел "Трудова заетост".

Снимка 394660

 

 

Съотношението на работниците, които напускат работните си места, се покачва устойчиво от края на рецесията 2009 г., като достига връх по-рано тази година. Дори съкращенията на такива дружества като General Motors, не са променили статистиката.

За разлика от това съотношението заема стойности от 0.74 в началото на 2009 г. Приблизително трима служители са били съкращавани или уволнявани тогава за всеки двама работници, които напускат. Голямата рецесия е най-тежкият спад от началото на 30-те години на миналия век.

General Motors затваря завод в САЩ, съкращава 1500 работници

Най-големият автопроизводител в САЩ затваря завод, съкращава 1500 души

Причината са слабите продажби на леки коли

Повече служители са склонни да напускат работата си, когато икономиката се справя добре и те се чувстват достатъчно комфорно да напуснат една работа за друга или дори перспективата за друга.

По-високата заплата обикновено е примамката. Напускащите обикновенно получават по-висока надница, когато сменят работни места.

Пазарът на труда в САЩ все още е доста силен 9 години след последната рецесия. Наемането в действителност се ускори през 2018 г. с почти 2,3 милиона нови работни места. И нивото на безработица е на 49-годишно дъно от 3,7%.

Нивото на напускащи в частния сектор обаче се понижило до 2,6% през октомври, след като остана на 17-годишен връх от 2,7% за три последователни месеца.

Малкият спад в съотношението на напускащите съвпада с други признаци, че американската икономика може да е достигнала връх, повдигайки въпроси за това колко дълго може да издържи настоящото разширяване.