Една от всеки три малки фирми по целия свят е принудена да съкращава служители през май, за да продължи да функционира по време на пандемията. Това показват резултатите от анкета на Facebook в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световната банка, пише Reuters.

Около 26% от малките и средни предприятия, заявяват, че са били принудени да затворят в периода между януари - май. В проучването са участвали повече от 30 хил. лидери на малкия бизнес от повече от 50 държави.

Почти две от анкетиране се оплакват от по-ниски продажби през миналия месец, в сравнение със същия период година по-рано. "Пандемията Covid-19 не е просто извънредно положение за общественото здраве, а и икономическа криза, която удря малкия и средния бизнес много сериозно", се посочва в доклада.

Правителствата в световен мащаб взеха строги мерки за ограничаване и блокиране на голяма част от бизнесите, за да се ограничи заразата през изминалите месеци, осакатявайки икономическата активност и тласкайки някои от икономики в рецесия.

Васил Велев: Няма да има нов пик на безработицата след края на лятото

Васил Велев: Няма да има нов пик на безработицата след края на лятото

Най-големият скок беше през април - 100 000 души, казва експертът

Международният валутен фонд прогнозира през юни, че глобалната икономика ще се свие с 4,9 през 2020 г. заради коронавирусната криза.

Според доклада на на платформата най-силно засегнати са бизнес секторите, насочени към потребителите, като около 54% от туристическите агенции и 47% от по-малките фирми, работещи в сферата на хотелиерството и събитийния мениджмънт, са заявили, че не са работили в момента на проучването.

Бизнесът, ръководен от жени, е бил затворен в по-голям степен по време на това проучването, отколкото този, ръководен от мъже.

"Ръководените от жени малки и средни фирми са концентрирани в секторите, които са най-силно засегнати от противоепидемичните ограничителни мерки", се казва в проучването на Facebook.