45% от заведенията у нас все още не се връщат към работа, а останалите работят с ограничен капацитет въпреки че от 6 май насам бяха разхлабени ограничителните мерки. По този начин ресторантите получиха възможност да отворят врати, ако разполагат с градина или маси навън. От началото на следващия месец те ще могат да приемат клиенти вече и на закрито.

"Към настоящия момент 45% от заведенията изобщо не отварят, не виждат перспектива да го направят, защото първо - пандемията още не е отшумяла, второ - те нямат сигурност в това какво ще се случи с тях, когато отворят", това коментира в студиото на "Тази сутрин" по bTV Атанас Димитров от Българска хотелиерска и ресторантьорска организация.

По неговите думи мярката за намаляване на данъка върху добавената стойност за хотелиерския и ресторантьорския бизнес дава надежда, че той ще може да се възстанови по-бързо. Що се отнася до критиките срещу нея, Димитров посочва, че трябва да се има предвид това, че тя ще бъде в сила в средносрочен план, а не перманентно.

"Международните анализи показват, че това е секторът, който е най-ощетен и той наистина има нужда от адекватна помощ, която се оказва от правителството", посочва той.

Атанас Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които хотелиерският и ресторантьорският бранш отчитат 70% срив на световно ниво, а 110 милиона работни места са под риск.

Според готвените промени ДДС-то за бизнеса трябва да бъде намалено от 20% на 9%. По думите на критиците на мярката тя няма да доведе до понижаване на цените за крайния потребител, а също така тя няма да помогне за "изсветляването" на бизнеса, от който голяма част все още работи в сивия сектор. Междувременно и други сектори настояха също за намаляване на данъците за тях.