Обезценената турска лира продължава да се възстановява от рекордния си спад, но това не означава, че този период е отминал. Това смята гладният ръководител на на консултантската фирма Principal Global Investors Джим МакКоугън.

"Мисля, че предстои да видим много бързо възстановяване, но този тренд не трябва да се възприема като нещо напълно добро. Подозирам, че има опасност тази криза да се задълбочи и причината за това е, че страната не е направила нищо фундаментално, за да се справи с нея", коментира той пред CNBC.

По думите на експерта важните стъпки за стабилизиране на лирата са затягане на политиката на централната банка и забавянето на икономиката. МакКоугън посочва, че това може да помогне и за намаляване на търговския и на фискалния дефицит на страната.

В четвъртък лирата се търгуваше на ниво от 5,7900 за долар след рекордния спад от 7,24 за долар в понеделник.

По отношение на помощта за Анкара от страна на Катар, която обеща инвестиции от 15 милиарда долара в закъсалия финасов сектор на държавата, експертът коментира:

"С двойния дефицит Турция има голяма нужда от финансиране отвън. И тези 15 милиарда долара са нещо положително, но те няма да бъдат достатъчни, за да променят траекторията на движение на траната. Не мисля, че проблемите за нея са приключили.".