Ребалансът на НЕК се оказа неуспешен, защото приходите в мрежата са недостатъчни. Това заяви Валентин Колев, бивш изпълнителен директор на ЕСО в Сутрешния блок на телевизия България он ер .

По негови думи разходите на електрическите компании са се увеличили, заради задължението им да изкупуват електроенергия от ТЕЦ „Марица Изток 1" и ТЕЦ „Марица Изток 3". Разходите им от там са близо 1 млрд. лева, подчерта Колев. Друг голям разход на НЕК е и задължението да закупуват възобновяема енергия - отново на стойност около 1 млрд. лева.

„Това прави близо 2 млрд. лева, които представляват над 60% от приходите на НЕК, а всъщност тези разходи отиват за покриване на под 30% от произвежданата електрическа енергия."

По думите на Колев преди 7-8 години електроразпределителните дружества у нас са имали печалба между 400 и 500 млн. лева, но те са били стопени, заради проекти като „Белене" и „Цанков камък".

Енергийната система е дебалансирана, категоричен е Колев. По негови думи изходът е да се увеличи цената на потребителя. Това обаче не трябва да стане шоково бързо, отбеляза Колев.

„Трябва да сме наясно, че всяка една стока има своята себестойност и не трябва да се продава под тази себестойност. Има 4 млн. абоната, на които средномесечният разход е под 60 лв."

Този отрасъл е 6-7% от БВП, а в същото време е структурно определящ за икономиката у нас и за националната сигурност на страната, подчерта Колев.