Само за една година потребителските цени в Аржентина са се увеличили с цели 71 процента. Така южноамериканската страна отново се оказва на първо място в света по този показател.

Новият икономически министър на Аржентина Серхио Маса възнамерява да се бори с този тревожен феномен. Непосредствено след встъпването си в длъжност той заяви: "Една от основните теми в моята работа ще бъде борбата срещу инфлацията". Неговата предшественичка на поста се задържа само месец, а сега Маса иска рязка промяна на курса.

Аржентинците са експерти по инфлацията

Хората в страната са свикнали да чуват подобни уверения. Докато за жителите на повечето държави високата инфлация е нещо ново, аржентиците са истински експерти в повишаващите се цени. През последните 50 години те в много редки случаи са били стабилни.

В края на 80-те години на миналия век инфлацията достига невероятните 3000 процента. От 2018-а година насам се движи над 30 на сто годишно. За 2022-а година експертите предричат ръст в поскъпването от около 90 процента.

И тъй като до момента правителството така и не успява да промени почти нищо, с течение на времето аржентинците са си разработили цяла поредица стратегии как да намалят ефекта от инфлацията.

Инфлацията в България с нов 24-годишен рекорд

Инфлацията в България с нов 24-годишен рекорд

Индексът на потребителските цени в страната не спира да се повишава от началото на годината

Покупки на изплащане

Тъй като заради постоянния спад в стойността на песото дълговете намаляват все повече, клиентите се стремят да разсрочат плащанията за много продукти за максимално продължителен период. Особено при по-големите покупки често се предлагат разплащателни вноски без лихви, макар фактически да става дума за намаление в цената.

Дори и при покупките на хранителни продукти в супермаректите касиерите постоянно питат клиентите дали искат да разсрочат плащанията. Постоянните сравнения на цените и търсенето на промоции е ежедневие за много аржентинци.

Инфлацията вече е изяла голяма част от бюджетните увеличения на доходите

Инфлацията вече е изяла голяма част от бюджетните увеличения на доходите

За момента изглежда, че заложения в бюджета ръст на минималната пенсия е недостижим за инфлацията

Спестяванията са в долари

Основният инструмент на аржентинците в борбата им срещу инфлацията обаче е доларът. Тъй като инфлацията за кратко време "изяжда" спестяванията в местното песо, аржентинците прехвърлят всичките си излишни пари в долари. Предполага се, че те разполагат с 200 милиарда долара в брой. Това са 10 процента от всички доларови банкноти, които са в обращение - и 20 процента от всички долари извън САЩ.

Тъй като обаче Аржентина почти не разполага с доларови резерви, аржентиците имат право да купуват само по 200 долара месечно по официалния курс от 140 песо. На черния пазар доларът струва над два пъти повече.

На фона на инфлацията централната банка на Турция  намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта

На фона на инфлацията централната банка на Турция намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта

Икономисти очакваха основният лихвен процент да остане стабилен до края на годината

Разменна търговия

В по-бедните квартали пък все повече хора се отказват изцяло от търговията с пари и залагат на размяната на стоки. Те се срещат в сдружения или под открито небе и заменят стари дрехи срещу храни или пелени срещу дървен материал.

Във Вила Фиорито ясно се вижда какво представлява това. Всеки следобед там се събират жени, които се надяват да разменят нещата, от които могат да се лишат, за жизненоважни продукти.

Те постилат на площада одеяла и внимателно подреждата стоката, която са донесли: дрехи, играчки, домашни потреби. Биха искали да получат в замяна храна за децата си. "Всичко, което получат тук, отива право на масата", обяснява координаторката на пазара Мария Инес Перейра.