Докато всички се чудят колко бързо ще се възстанови търсенето на петрол, което се срина поради пандемията, и доколко котировките са в състояние да се покачат, експерти от една от най-големите инвестиционни банки в света JP Morgan Chase казаха: супер цикъл на растеж вече е започнал на стоковите пазари - пети през последните сто години.

Според прогнозите на банката, през IV тримесечие на 2021 г. цената на петрола Brent може да се повиши до 68 долара за барел. А след това постепенно връщане към цена на петрола от 100 долара за барел. Подобни анализи правят и от Goldman Sachs.

Какво имат предвид експертите на тези инвестиционни банките, коментира РИА Новости.

Крехко възстановяване

През 2020 г. петролната индустрия преживя няколко вълни на спад. Засегната комплекс фактори, основните от които са свръхпроизводството на суровината с рязък спад в търсенето, както и пандемия и блокиране на икономиките. През март цените на петрола се намалиха повече от два пъти.

Ще се възстанови ли търсенето на петрол през 2021-а?

Ще се възстанови ли търсенето на петрол през 2021-а?

С новите ограничения в цяла Европа транспортният сектор вероятно ще понесе нов удар

В края на есента обаче пазарът получи мощен тласък - новина за успешни изпитания на ваксини, резултатите от президентските избори в САЩ. Джо Байдън е привърженик на зелените технологии и за разлика от Доналд Тръмп няма да подкрепя американските петролни компании. Към януари котировките вече бяха достигнали най-високите си за осем месеца. Растежът продължи на фона на поредното решение на ОПЕК + за ограничаване на производството. В резултат на това петролът сега се купува по над 63 долара за барел.

Подобна динамика ясно показва, че индустрията се възстановява и се създават условия за по-нататъшен растеж, главно поради съживяването на търсенето в азиатските страни, където не бързат да преминат към зелена енергия.

Но дори преди месец прогнозите бяха сдържани - поради нестабилната ситуация. По този начин международната рейтингова агенция Fitch съобщи, че очаква положителни промени само при условие на бърза ваксинация. Но дори и в този случай, подчертаха анализаторите, подобрението ще бъде умерено.

Петият супер цикъл

Както обаче обявиха икономистите от голямата инвестиционна банка JP Morgan Chase в началото на февруари, новият супер цикъл на растеж вече започна на стоковия пазар. Те посочват следните признаци: скок в цените на селскостопанските продукти, металите и фактът, че петролът е над 50 долара за барел. Според прогнозите на банката, през IV тримесечие на 2021 г. цената на петрола Brent може да се повиши до 68 долара за барел $ А след това постепенно връщане към цена на петрола от 100 долара за барел .

През последните сто години имаше четири супер цикъла на стоковия пазар. Последният започна през 1996 г., а пикът му след 12 години растеж настъпи през 2008 година. Икономическият растеж на Китай, основният потребител на въглеводороди в света, помогна.

Ще натисне ли цените шистовият петрол от САЩ?

Ще натисне ли цените шистовият петрол от САЩ?

Сутринта Brent се търгува по $55,56 , а WTI - по $52,17 за барел

А настоящият супер цикъл на растеж се дължи на възстановяването след пандемията, на "свръхмеката" парична и фискална политика (свръхниски ставки, бюджетни стимули и наливане на при от централните банки от различни страни), на слабия долар, ускорената инфлация и агресивната политика в областта на околната среда.

В същото време ситуацията е подобна на тази от средата на 2000-те: котировките на стоковите пазари са на многогодишни върхове. Например, след като Китай купи големи количества царевица и соя, цените на тези култури в САЩ чупят рекорди. А спадът в световните запаси поражда опасения от недостиг.

Платината и медта също са на върха. Както отбелязва Джон Карузо, старши мениджър на активи в RJO Futures, търсенето на платина надхвърля предлагането, като запасите от мед се доближават до десетгодишното дъно на Лондонската борса за метали и Comex.

Петролът показва "уверен изход от дълбините на пандемията, тъй като глобалното свръхпредлагане се свива", писа Bloomberg.

Друг важен фактор, според JP Morgan, е борбата с изменението на климата, което може да ограничи производството на петрол и да увеличи търсенето на метали, необходими за създаване на инфраструктура за възобновяема енергия, както и производството на батерии и електрически превозни средства.

Устойчива тенденция

Дългосрочният стоков бум е повече от вероятен, тъй като Уолстрийт залага на бързо възстановяване от пандемията и хеджиране на инфлацията.

Поскъпването на стоковия пазар се очаква не само в JP Morgan Chase, но и в такива финансови гиганти като Goldman Sachs Group, Bank of America, Ospraie Management. Аргументите са едни и същи - мащабни стимулиращи програми в подкрепа на икономиката и масови ваксинации.

Прогноза: Петролът ще стигне $70 за барел до края на годината

Прогноза: Петролът ще стигне $70 за барел до края на годината

Сутринта Brent се търгува по $61,13, а WTI - по $58,42 за барел

По-специално Goldman Sachs прогнозира 65 долара за барел за петрол Brent през четвъртото тримесечие. В същото време потреблението ще намалее с три милиона барела на ден през зимата, което само частично ще компенсира търсенето на отопление и покупките в Китай. "Но зимните проблеми са само малка пречка за нормализиране, като втората вълна на коронавирус", казват анализатори.

Bank of America казва: $60 за барел до края на полугодието. Търсенето на гориво, което осигурява повече от половината от потреблението на нефт в света, ще създаде дефицит от 1,6 милиона барела на ден, според BofA. ОПЕК и Международната енергийна агенция (IEA) също прогнозират, че през втората половина на годината търсенето ще расте по-бързо от производството и това ще намали запасите от излишния петрол, натрупан от началото на пандемията.

Citigroup обещава $0 за Brent и $68 за WTI до края на годината. Намаляването на производството от производители начело със Саудитска Арабия помага за изчистването на рекордни резерви, а търсенето изглежда по-добро от очакваното.