Цените на петрола се покачиха заради изненадващото съкращение на производството от страна на Саудитска Арабия и оптимизмът по отношение на разпространението на ваксините. Новините за нов щам на Covid -19 обаче засегнаха перспективата за възстановяване на търсенето в Европа. Големият въпрос за анализаторите сега е каквa ще е 2021 г. за петролните пазари.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) възстановяването на търсенето на петрол ще бъде по-бавно през 2021 г., отколкото се смяташе досега. С новините за новите ограничения в цяла Европа, транспортният сектор вероятно ще понесе нов удар. Освен това, с последните ограничения за полетите от Обединеното кралство, търсенето на реактивно гориво ще продължи да е под натиск. Според МАЕ 80 на сто от спада в разхода на гориво през 2021 г. ще се дължи именно на слабото потребление на реактивно гориво. Анализът на S&P Global Platts предполага, че търсенето ще бъде с 2,4 милиона барела на ден по-ниско от нивата от 2019 г., достигайки около 5,3 милиона барела на ден, пише Oilprice.

Петролът спря ценовото рали заради поскъпващия долар

Петролът спря ценовото рали заради поскъпващия долар

Сутринта Brent се търгува по $55,21, а WTI - по $51,70 за барел

Според доклад на канала за енергийни новини Primary Vision Network (PVN), който обхваща предлагането, потреблението и търсенето, сценарият за възстановяването на търсенето е "предпазливо оптимистичен" през 2021 г.

Може да се очаква, че производителите ще продължат с икономии на разходите, където е възможно. Докладът посочва напрегнатите отношения между САЩ и Китай като допълнителен натиск върху глобалната икономическа активност. Анализаторите също така подчертават и нарастващото съхранение на суровина в Северно море и Европа, докато петролът в транзит нараства. Търговските складове също остават претъпкани.

ОПЕК + също ще остане ключов за сектора през 2021 г. Либийското производство се е увеличило и според неотдавнашна информация на PVN може да достигне до 1,2 милиона барела на ден. Данните на S&P Platts предполагат, че ОПЕК е добивала най-много през ноември 2020 г., но Русия и Саудитска Арабия ще имат увеличени лимити през 2021 г. и ще могат да увеличат производството. Междувременно членове като Либия, Венецуела и Иран, които увеличават добивите добавиха над 600 000 на пазарите миналия месец. Може да очакваме тенденцията да продължи и през следващата година.

Саудитска Арабия намалява производството си на суров петрол с 1 милион барела дневно

Тази членка на ОПЕК намалява производството си на суров петрол с 1 милион барела дневно

Защо?

Междувременно Китай почти самостоятелно успя да спаси стоковите пазари по време на пандемията, но вносът засега се забавя. Kъм края на юни втopият пo гoлeминa пoтpeбитeл в cвeтa нa пeтpoл cлeд CAЩ нaтpyпa 73 милиoнa бapeлa oт cypoвинaтa нa 59 ĸopaбa, плаващи в мopeтo ĸpaй ceвepнoтo ĸpaйбpeжиe нa cтpaнaтa, cпopeд СlірреrDаtа.

Добивът на шисти е друг важен фактор, който трябва да се наблюдава през 2021 г. Новата администрация на Джо Байдън вероятно ще бъде не така приятелски настроена към петролната и газовата индустрия. Неотдавнашното решение на Саудитска Арабия да удължи съкращението на производството в началото на годината беше много добра новина за американските сондажи, но индустрията все още е в трудно положение и ще продължи да страда, ако глобалната пандемия не бъде преодоляна и ако търсенето на петрол не се възстанови бързо.

Износът на петрол от Венецуела удари над 70-годишно дъно

Износът на петрол от тази страна стигна до над 70-годишно дъно

Експортът се е сринал с 376 500 барела на ден през 2020 г.