Саудитска Арабия ще намали производството петрол повече от останалите членове на Организацията на страните износителки на петрол - ОПЕК. Преди дни групата се е съгласила да отложи увеличаването на производството до март, заради скока в случаите на коронавирус, който заплашва търсенето, предава изданието Barron's.

След това Саудитска Арабия обяви, че ще съкрати производството с 1 милион барела дневно през февруари и март, докато други държави правят незначителни увеличения.

Цените на петрола скочиха над 50 долара за първи път от началото на 2020 г. Цената на West Texas Intermediate нарасна с 5%, както и цената на суровия сорт Brent.

Групата на ОПЕК + по-рано се съгласи да запази производството си на сегашните нива за още един месец. Русия и Казахстан ще вдигнат производството си с общо 75 000 барела на ден, докато други ще останат на същите нива, съобщи Bloomberg.

Акциите на производителите на петрол също скочиха във вторник. Royal Dutch Shell е нараснал със 7,9%, Exxon Mobil със 7,5%, а Chevron с 4,4%.

Миналата година цените на петрола се сринаха с повече от 20%, след като търсенето беше на критични нива. Бизнесът буквално замря. Производителите се опитаха да намалят производството, за да смекчат кризата, но не успяха да се справят с икономическите последици.

В началото на 2020 г. петролът беше над 60 долара за барел. Енергийният сектор е най-добре представящият се в S&P от десетилетие, но се срина с 37,5% през миналата година.

Саудитска Арабия и други производители предложиха да удължат настоящите нива на производство до февруари, докато Русия се съпротивляваше с аргументът, че американските производители ще запълнят празнината в растежа на търсенето и ще вземат по-голям пазарен дял.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че ваксините са "много добър знак" за петролния пазар, но че производителите трябва да останат предпазливи.

На този фон новият по-заразен щам на коронавируса наложи отново блокировки в Обединеното кралство, а нарастващите случаи в Съединените щати пречат на скорошното нормализиране на бизнеса.