Петролът е един от най-важните природни ресурси, който има ключова роля за редица сектори и индустрии от производството на горива до козметиката.

Именно заради това много правителства по света са предпочели да национализират добива и доставките на петрол, което им дава контрол върху резервите на суровината на тяхната територия, както им гарантира и допълнителни приходи от продажбата му.

От платформата Visual Capitalist разказват за най-големите и значими държавни петролни компании като ги подреждат спрямо техните приходи.

Според данните тези националните петролни компании са голям играч в енергийната индустрия, като те управляват грубо две трети от запасите в световен мащаб. В резултат на това много от тях се нареждат след най-големите гиганти в света в класацията Fortune Global 500.

Китай е дом на двете най-големи компании в списъка на националните петролни лидери. Азиатската страна е представена със Sinopec и China National Petroleum Corporation (CNPC). Първата от тях е второто по големина дружество в света, а втората е на четвърто място в глобален мащаб.

Sinopec е генерирала приходи от 443 милиарда долара през 2019 година. За CNPC оборотът за същия период възлиза на 379 милиарда долара. Някои от тези държавни дружества са и листнати на фондовия пазар.

Такъв е случаят със Sinopec, която се търгува на борсите в Шанхай, Хонконг, Ню Йорк и Лондон. 68% от акциите ѝ обаче са притежание на китайското правителство.

През 2019 година пък саудитският гигант Saudi Aramco, който е третата по големина държавна петролна компания, направи най-голямото първично публично предлагане в историята до тогава.

Компанията продаде 1,5% дял от акциите си и набра 25,6 милиарда долара капитал. Към края на същата година тя има приходи от 330 милиарда долара. Aramco е и една от най-старите фирми сред 10-те най-големи, основана през 1933 година.

Освен тези три гиганта сред топ 10 на лидерите на петролния пазар, които са собственост на правителствата на съответните държави, са още "Роснефт", бразилската Petrobras, индийската Indian Oil Corporation, малайзийската Petronas, иранската National Iranian Oil Company и венецуелската Petroleos de Venezuela.

Снимка 513609

Източник: Visual Capitalist