Стойността на турската лира продължава да пада и съвсем по популистки президентът на страната Реджеп Ердоган обвинява за това външни фактори и сили. Нещо повече - дори нареди разследване за възможни валутни манипулации, предаде Reuters.

Все по-неправилното изготвяне на политики от страна на Турция под управлението на Ердоган обаче е най-вероятната и основна причина за неволите на лирата, твърдят все повече финансови експерти от Европа и САЩ, цитирани от световните медии.

Турция преминава през много необичайна валутна криза

Сривът на стойността на лирата - спад с около една пета само за последните две седмици - не е причинен от проблеми в икономиката на страната, както се е случвало в миналото. Държавата дори отчете излишък за втори пореден месец през септември, благодарение на огромния ръст на износа и възстановяването на броя на чуждестранните туристи.

Проблемите на турската лира обаче отразяват все по-неправилното вземане на решения от един човек и влиянието, което той упражнява върху предполагаемо независимата турска централна банка: президентът Реджеп Ердоган.

Заради обезценката на турската лира българите отново тръгнаха на пазар в Одрин

Заради обезценката на турската лира българите отново тръгнаха на пазар в Одрин

Нашенци пазаруват храни, перилни препарати, лекарства

Той упорито обвинява външни сили за спада на стойността на лирата, но си спомняме, че сериозните проблеми започнаха през март тази година, след като той уволни шефа на централната банка Начи Агбал. Той беше третият губернатор, който загуби работата си за две години.

Назначаването на верния на Ердоган Сахап Кавчиоглу доведе до спад на лирата с 15%, преди тя да се възстанови малко. После обаче спадът стана рязък, а в началото на ноември дори драматичен. Нещо очаквано, като имаме предвид, че турската централна банка намали лихвите за трети път за няколко месеца.

Както каза управителят на пакистанската централна банка в интервю за FT, цитирано от световните агенции миналата седмица, "по-бедните страни с високи нива на дълг в чуждестранна валута са изложени на риск, ако настроенията се променят".

"Лоби на лихвените проценти"

Привидно Ердоган се обявява срещу т. нар. от него "лоби на лихвените проценти". В същото време обаче той в крайна сметка позволява на централната банка на страната му да ги повишава във времена на нестабилност на валутата. Този път той изглежда по-решен от всякога да изпълни идеологическия си ангажимент за ниски лихвени проценти, като в началото на миналата седмица заяви пред местните медии, че "Турция е въвлечена в икономическа война за независимост".

"Всичко поскъпва": цените в Турция растат, недоволството също

"Всичко поскъпва": цените в Турция растат, недоволството също

Цените в Турция не спират да растат, както и недоволството на хората. Въпреки страха от репресии, все повече турци излизат по улиците и настояват за оставката на правителството

Опозиционните партии в страната са оптимисти, че Ердоган е в последните си години на власт и изборите, насрочени за 2023-а година ще сложат край на спорното му, според западните държави, управление.

Политолози и икономисти от цял свят публикуват коментари, че популярността на турския президент избледнява, тъй като по-високите цени се отразяват на жизнения стандарт на хората. Основният въпрос е колко още финансови щети може да понесе Турция до тогава.