Европейският съюз се готви за тежки икономически последици, ако Русия спре доставките на природен газ, заради наложените санкции.

ЕС е подготвен за различни възможности, включително вариантът за прекъсване на доставките на газ от най-големия му доставчик, Това заяви европейският комисар по енергетика Кадри Симсън, предаде Bloomberg.

Ако Кремъл спре газовите потоци към Европа?

По думите на еврокомисаря ако това се случи, "трябва да се вземат всички мерки, които са на наше разположение. Това ще има силно въздействие върху потребителите и икономиката. Излишно е да казвам, че ако в съседната държава се води война, трябва да сте готови за извънредни мерки", коментира тя.

От Русия идва близо 40% от вноса на газ в ЕС. Ето защо се работи в посока за намаляване на зависимостта. ЕС планира да осигури повече внос от страни като САЩ, Катар, Норвегия, Египет, Алжир, Азербайджан.

Преди дни испанските власти заявиха, че Алжир е готов да увеличи вноса в страната и други нуждаещи се европейски държави.

Испания: Алжир е готова да доставя повече газ на ЕС

Испания: Алжир е готова да доставя повече газ на ЕС

Очаквано войната предизвика сътресения на енергийните пазари

Към момента Москва не дава индикации, че възнамерява да ограничи доставките на газ, а дори напротив - всъщност вносът се увеличава след инвазията в Украйна на 24 февруари.

Санкциите, наложени на Русия, ще имат огромно въздействие върху икономиката на страната според Симсън. В енергийния сектор те ще затруднят страната при модернизирането на петролните рафинерии, ще разклатят конкурентоспособността.

Русия вече трудно продава петрола си, а Китай намалява вноса на въглища от страната

Русия вече трудно продава петрола си, а Китай намалява вноса на въглища от страната

След започването на войната в Украйна руските товари се превърнаха в "забранена зона" за повечето търговци

Търговците на петрол вече странят от покупка на руския суров петрол, след като западните страни забраниха достъпа на избрани руски банки до системата SWIFT. Производителите не могат да продават търгове, защото просто никой не наддава.

Смята се, че ЕС е подготвен и за прекъсвания на доставките на петрол. Резервите на държавите-членки за извънредни ситуации са над минималните нива, изисквани от законодателството на ЕС и Международната агенция по енергетика.