Въпреки прогнозите за мека зима в Европа, страните от ЕС могат да се изправят срещу недостиг на втечнен природен газ, ако търсенето на конкуренти пазари се повиши. След края на мерките за COVID-19 в Китай общото търсене на газ в страната се повиши с 6% тази година, според доклад на консултантската фирма Cornwall Insight в Обединеното кралство, цитиран от Euronews.

След старта на войната в Украйна през февруари 2022 г. ЕС разчита все повече на LNG, за да намали зависимостта си от доставки на газ по руския тръбопровод.

През 2022 г. и 2023 г. средно 11,2 милиарда кубически метра втечнен природен газ са били внасяни в ЕС на месец, в сравнение с 6,6 милиарда кубически метра на месец през 2021 г.

Вносът в страните членки идва предимно от САЩ (44%), въпреки че ЕС също е зависим от Русия (17%) и Катар (13%) за LNG.

Миналата година Европа успя да се справи по време на студените месеци по-добре от очакваното, донякъде благодарение на меките температури и дори общите запаси за съхранение на газ бяха пълни на 55,7% в края на зимния период.

По-високите цени на енергията също доведоха до намалено търсене, което също помогна.

Прогнозите са и тази година зимата в Европа да бъде по-топла от обикновено, но експертите имат опасения относно ефектите от глобалните събития върху доставките на LNG.

Войната на Хамас в Израел, стачките на работници в газовата промишленост в Австралия и повредата на тръбопровода Balticconnector са примери за това как по-голямата нестабилност може да доведе до повишаване на цените на енергията на едро.

Китай и други азиатски държави са готови да плащат по-високи цени за газ от ЕС, което поставя блока в уязвима позиция.

Едно от решенията е да се осигурят по-дългосрочни сделки за доставка на LNG, вместо да се разчита на така наречените "покупки на спот пазара".

Капацитетът за внос на блока може да задоволи около 40% от общото му търсене на газ, но достъпът до LNG все още не е еднакъв за всички държави членки.

Анализатори смятат, че LNG остава значителен източник на въглеродни емисии, което означава, че трябва да се разглежда само като преходно решение.