Въпреки обещанието да се откаже от руската енергия, през септември 2022 година Европейският съюз все още остава най-големият вносител на руски изкопаеми горива. Това става ясно от доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух - CREA, цитиран от Business Insider. От началото на войната в Украйна до края на септември тази година ЕС е похарчил повече от €100 милиарда за внос на руски изкопаеми горива, сочи докладът.

Цифрата е такава, въпреки намалението на вноса на руски изкопаеми горива в ЕС, който спадна с 14% от август до края на септември и с 50% от март до края на септември, пише още в доклада си CREA.

Китай е вторият най-голям купувач на руски петрол след ЕС

Спадът в Европа отчасти се дължи и на това, че "Газпром" спря доставките през Северен поток 1. Освен това, от август ЕС забрани вноса на въглища. Този ход има за цел да намали енергийните приходи на Русия, с които тя финансира войната в Украйна. Енергията е ключов стълб на икономиката на Руската федерация, като представлява над една пета от нейния БВП.

Гръцки танкери отиват до Сибир, за да товарят руски петрол

Гръцки танкери отиват до Сибир, за да товарят руски петрол

Докато Европа се подготвя да спре напълно доставките на руски суров петрол, гръцките собственици на танкери са увеличили търговията

Има други държави, които поемат част от загубените пазарен дял на ЕС в Русия. Индия, Китай, Турция и Малайзия буквално "разграбват" руското гориво, като вносът се увеличи значително след началото на войната в Украйна. И докато руският размер на изкопаемите горива като обем е намалял с около една трета от началото на руската инвазия, високите цени на енергията поддържат хазната на Кремъл.