С нарастването на напрежението между Вашингтон и Пекин за компаниите в Европа все повече нараства риска от щети на фона на новите правила и ограничения, пише Bloomberg.

В края на миналата седмица китайското правителство наложи по-строги ограничения върху износа на изкуствен интелект, което дава сила властите да блокира продажбата на приложението TikTok на ByteDance на американски фирми като Microsoft или Oracle.

Но широкият характер на ограничението може да окаже влияние и да усложни плановете за други чуждестранни компании, вклщчително и европейски, които искат да придобият китайска технология за изкуствен интелект или други продукти за които сега е необходимо одобрение от правителството. Новото правило настъпва в момент, когато технологичните сделки на европейски компании Китай непрекъснато се увеличават, се казва в доклад, публикуван през май от инвестиционно-банковото дружество GP Bullhound.

Пример за последствията в Европа, породени от напрежението между САЩ и Китай, е битката около китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies. Ограниченията на Вашингтон за Huawei, които според него представляват заплаха за националната сигурност, изглеждаха като подарък за европейските компании, затруднявайки американските производители на чипове. Това беше предимство за съперниците им от ЕС. Голяма част от компонентите в смартфоните на Huawei са произведени от европейски компании.

Атаката на Вашингтон срещу Huawei поставя под въпрос плановете на Европа за 5G

Атаката на Вашингтон срещу Huawei поставя под въпрос плановете на Европа за 5G

Несигурността около бъдещето на китайската компания ще увеличи разходите и ще забави внедряването на технологията

През август САЩ разшириха ограниченията срещу Huawei, изисквайки чуждестранни компании да получат лиценз, ако искат да доставят на Huawei продукти, базирани на определени американски технологии. Ако новото правило удари продажбите на Huawei, както се очаква че ще стане, европейските производители на чипове ще бъдат особено уязвими.

Още един риск се появява на хоризонта. Ако Китай реши да отмъсти на САЩ, като се насочи към Apple, това също би представлявало заплаха за европейските компании, които разчитат на производителя на iPhone дори повече, отколкото на Huawei.

Някои европейски правителства не се противопоставиха на натиска на САЩ да вземат на прицел Пекин, дори в ущърб на собствените си компании. Миналата година холандското правителство се въздържа от подновяването на лиценза с производителя на чипове ASML.

Πpeз янyapи EC пocтигнa cъглacиe зa нaмaлявaнe нa зaвиcимocттa cи oт ĸитaйcĸoтo oбopyдвaнe зa 5G мpeжите, нo всяка столица щe решава cвoятa пoлитиĸa. Hяĸoи, ĸaтo Чexия и Πoлшa, oтpaзявaт пoзициятa нa CAЩ и зaбpaнявaт изцялo дocтъпa нa Нuаwеі. Дpyги, ĸaтo Фpaнция, зaявиxa, чe щe ce oтĸaжaт oт oбopyдвaнeтo нa ĸoмпaниятa на по-късен етап, a Гepмaния и Иcпaния вce oщe нямaт ĸoнĸpeтнa пoзиция.

Но ЕС не следва примера на Вашингтон във всяко отношение. За разлика от американския президент Доналд Тръмп, европейските власти не са обещали да забранят TikTok. Компанията заяви, че ще изгради център за данни в Ирландия, за да съхранява информация за европейските потребители.

"И вие бихте направили същото". Франция ще предпочете местни компании за 5G

"И вие бихте направили същото". Франция ще предпочете местни компании за 5G

Френският президент след среща с китайския външен министър

За Европа изобщо няма да е лесно. Старият континент също има свои отношения както с Китай, важен търговски партньор, така и със САЩ, ключов геополитически съюзник. Тези взаимоотношения са още по-сложни от усилията на блока за стимулиране на европейските технологични компании и задържане на активността както на американските, така и на китайските гиганти.

Едно остава сигурно относно търговската война между САЩ и Китай: в дългосрочен план ще бъде много скъпа и дори Европа не е имунизирана.