Европа и еврозоната ще бъдат най-големите губещи от търговската война между САЩ и Китай. Това заяви пред CNBC Матилд Лемоан, главен икономист на фирмата за управление на активи Edmond de Rothschild.

Според Лемоан президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да развие износ на услуги за Китай, но Европа е твърде фрагментирана, за да се възползва от това.

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Щатите са силно зависими от Китай, смята Стивън Роуч

"Еврозоната и особено Франция не са организирани за износ на сектора на услугите си и особено на финансите, тъй като в Европа няма единен пазар на услуги и затова е трудно за европейците да определят единна политика за преговори с Китай и САЩ", обясни тя.

"Мисля, че еврозоната може да бъде големият губещ от търговската война, а да не забравяме, че САЩ искат да запазят глобалното си лидерство", добави експертът.

Най-голямата бизнес група в САЩ се обърна срещу Тръмп заради митата

Най-голямата бизнес група в САЩ се обърна срещу Тръмп заради митата

Това не е начинът да се постигне свободна и честна търговия, смятат от Търговската камара

Няма криза за Италия

Насочвайки вниманието си към Апенините, Лемоан заяви, че не предвижда предстояща криза в затъналата в дългове Италия.

Страната отчете държавен дълг в размер на над 130% от БВП през 2017 г., но успя да продължи погасителните си плащания благодарение на ефекта от понижаване на лихвите в програмата за закупуване на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Този път банките може и да не успеят да спасят италианския дълг

Този път банките може и да не успеят да спасят италианския дълг

Ще има ли кой да даде пари на Рим?

Но тази програма трябва да приключи през декември, а политическата нестабилност в Италия, както и колебливият ангажимент на страната към Европейския съюз, показват, че италианските разходи по заеми достигат нива, невиждани от 2014 г. насам.

Въпреки това Лемоан изрази очакване ЕЦБ да продължи да подкрепя Рим. "Не очаквам криза с държавния дълг, защото ЕЦБ ще продължи да управлява пазара на облигации и да избягва рязко покачване на лихвата по дълга", каза тя.

Икономистът добави, че липсата на структурни реформи в държави като Италия и Франция продължава да създава слабост в еврозоната.