Икономическият ръст в Еврозоната се е увеличил през второто тримесечие на годината, гласи ново изследване, цитирано от FT. В сектора на услугите е налице учудваща активност.

Възходящата тенденция в индикатора за покупките на мениджърите в региона на 13те държави отново е налице - независимо от твърде силното евро, фискалното затягане и по-високите лихвени нива. Резултатите са подкрепа за евентуално решение от страна на ЕЦБ да вдигне лихвата по заемите отново през годината. Възможно е това да стане през септември.

За първите три месеца от годината икономиката на Еврозоната bе нараснала с 0.6%, леко задържана от 3% ръст на ДДС в Германия. Новите данни за покупките на мениджърите са в съгласие с 0.7% ръст за второто тримесечие, считат от Royal Bank of Scotland, които са оповестили стойността на индекса съвместно с NTC Economics. Има сигнал за ръст и през следващите месеци, считат европейските икономисти, с нови бизнеси и трудови запаси, покачващи се при повишените лихви.

По-подробно изследването показва, че секторът на услугите в Еврозоната се представя най-силно от юни миналата година досега - когато Световната купа в Германия дръпна бизнеса нагоре. В производството изследването е установило, че в предходните месеци е имало някакво колебание, но данните от юни говорят за възраждане.

По отделни страни не са предоставени данни за PMI. В идните тримесечия ръстът в Еврозоната може да бъде стимулиран от възраждането във Франция, насърчавано от мерките вземани от новият президент. Все пак данните за потреблението във Франция са показали учудваща слабост, според независими данни от френския статистически отдел, падайки през май с 0.8%. Някои считат, че лошото време е ударило продажбите на дрехи.

От декември 2005 ЕЦБ вдига осем пъти с четвърт процентен пункт основната си лихва по рефинансиране. Икономист в UniCredit в Милано е обяснил, че данните за PMI от днес ще направят ЕЦБ „щастлива", като оптимистичните очаквания за ръста напълно се потвърждават от индикаторите.

Цикличната сила на икономиката на Еврозоната не е повече под въпрос и има много малко съмнения, че централната банка ще продължи да повишава официалните си лихви.