Рeйтинговата агенция Fitch понижи перспективите за гръцката икономика, съобщава "Репортер". Причина за това e международната криза и очакванията на гръцкото правителство за увеличение на дефицита в периода 2008-2009 г.

Fitch намали от положителна до неутрална позицията си за икономиката. Кредитният рейтинг остава непроменен на А . Европейската комисия няколко пъти отправя предупреждения към Гърция за търговския дефицит, дори я обвини в подправяне на истинските факти.

От Fitch отбелязват, че задоволителното развитие на Гърция през последните години се дължи на туризма, флота и парично финансовите услуги - сектори, които вече са засегнати от кризата.

По отношение на туризма очакванията са, че през 2009 г. той ще получи още по-сериозен удар.

Гръцкото радио "Скай" съобщи, че дефицитът по текущата сметка на Гърция сериозно e нараснал. По данни за месец август дефицитът се e увеличил със 167 млн. евро и вече достига 494 млн.евро.

Причина за нарастването e увеличението на търговския дефицит.

Оценката на рейтингова агенция ще повлияе на решенията на гръцкото правителство за бюджет 2009. Изданието припомня, че нивото на бюджетен дефицит надхвърля маайстрихтските критерии, според който дефицитът трябва да е 3%.

Гуверньорът на Централната банка на гърция твърди,че финансовата криза крие опасност за икономиката на страната.

Money.bg припомня, че бяха началени рейтингите на три гърцики банки. &P ревизира прогнозата си за Alpha Bank от  „стабилна" в „негативна". Рейтинговата агенция понижи оценката си за Piraeus Bank от „позитивна" в „негативна". От своя страна  Moody's  понижи оценката за  EFG Eurobank от „позитивна" на „стабилна".  

 S&P запази рейтинга на Alpha Bank A-/A-2, но намали перспективата от стабилна на негативна. Piraeus Bank също запазва рейтинга си, но перспективата за трезора се променя от "стабилна" на "негативна".

EFG Eurobank също запазва рейтинга си, но с понижена перспектива.

Гърция е важен инвеститор на Балканите. Промишлеността дава 13 на сто от БВП на страната. Важен сектор за Гърция е туризмът. През 2007 година страната е посетена от 19 милиона туристи. Приходие от този бранш представляват 15 на сто от БВП, според данните от Уикипедия.